Wandelen met Claudia: Toevallige Ontmoetingen op de Hoge Veluwe
Hoofdredacteur Claudia is dé wandelfreak van de redactie en bekend met de mooiste plekken van Nederland. Elke twee weken heeft ze een nieuwe wandeltip voor je. Haar favoriete route op dit moment? De Toevallige Ontmoetingen Tocht op de Hoge Veluwe, 23 kilometer lang.Claudia: “Dit is mijn favoriete...
Hoofdredacteur Claudia is dé wandelfreak van de redactie en bekend met de mooiste plekken van Nederland. Elke twee weken heeft ze een nieuwe wandeltip voor je. Haar favoriete route op dit moment? De Toevallige Ontmoetingen Tocht op de Hoge Veluwe, 23 kilometer lang.
Claudia: “Dit is mijn favoriete route van nu. Omdat je zo eindeloos lang kunt dwalen over de Hoge Veluwe. Ik liep hem met vier vriendinnen. Het dringende advies nu is om nog maar met zijn tweeën te gaan. Volg dat op. Corona-proof wandelen is prima te doen op de Hoge Veluwe, vooral op deze route kom je bijna niemand tegen.
Weids wandelen. Ruimte. Een tocht die veelbelovend ‘Toevallige Ontmoetingen’ heet. Waarbij wordt gehint dat je zo maar eens de Big Five (edelhert, ree, wild zwijn, blauwe kiekendief en vos) zou kunnen spotten.
De 23 kilometer lange expeditie start na het entreehek aan de Otterlokant. Eerst even een stukje fietspad. Daarna, bij de immense zandvlakte, mag onze innerlijke Peter O’Toole - Lawrence of Arabia - door deze woestijn dolen.
Vervolgens verschuift het decor naar groene heuvels, om uit te komen bij bijzondere architectuur: jachthuis Sint Hubertus, het voormalige buitenverblijf van de Kröller-Müllers, ontworpen door Berlage.
De theekoepel ter plekke is open, verkoopt koffie & broodjes en heeft een extra attractie: het oude hert Hubertus houdt zich op achter dit bosje. Mooi, we kunnen ‘edelhert’ afvinken.
Het volgende open gebied is het Deelense Veld: heide met open vennetjes. Vriendin B. meent het volgende dier op haar bingokaart te mogen wegstrepen, maar de ornitholoog in ons gezelschap wijst er fijntjes op dat het zwevende gebeuren niet de blauwe kiekendief is, maar een menselijke paraglider.
Daarna wordt het niet alleen opletten in de lucht, maar ook op de grond. De van tevoren geprinte routebeschrijving is niet altijd even helder. Voordat we wegzakken in het moeras van de Deelense Was moeten we terug, naar rechts bij Kromme Hoek. Dit bospad leidt naar het Museonder, waar vriendin K. al klaar zit met de foerage (vanwege een blessure koos ze voor een witte fiets naar ons trefpunt).
We proosten alsof we in Parijs zitten en beginnen naar de wellness van het hotel te verlangen. Niet gek, we hebben er al 16 kilometer op zitten. Voor die resterende zeven komen we terug, bezweren we elkaar. Immers: de Veluwe is never out of fashion.
DOEN
Afrika, Azië, Siberië: exotische landschappen in eigen land.
LATEN
Als je niet je portemonnee wilt trekken voor zoveel schoonheid.
Praktisch
Voor het betreden van de Hoge Veluwe heb je een entreekaart nodig à € 10,95. Eenmaal binnen kun je kiezen uit diverse wandelingen, sommige keurig aangegeven met grondpalen en symbolen. Onze Toevallige Ontmoetingen (23 kilometer) hoort daar niet bij. Noodzakelijk is het om van tevoren de route te printen met letterlijke bewegwijzering en plattegrond. En verder is het, als Douwe Dabbert, vooral op de zonnestand lopen.
Lifestyle
- Wij sliepen in Hotel Sterrenberg, 500 meter van het entreehek van het park. Lifestylehotel met wellness en zwembad.
- Nu in lockdowntijden biedt het hotel take away (uit hun gastronomische restaurant Cèpes) voor ’s avonds op je kamer.
- Onze tip voor na Corona-tijden: Museum Kröller-Müller. Wat Helene Kröller als kunstmecenas heeft nagelaten, is fenomenaal.
Foto's (c) Claudia Straatmans