Josine van Modekoningin Máxima: 'HM draagt haar kleding soms 10 jaar of langer'
Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner, bespreekt wekelijks de mode van royals in binnen- en buitenland. Deze week blikt ze terug op de outfits van de koningin in 2021. Wat was de duurste aanschaf en waar shopte Máxima het meest? Qua Cost Per Wear pakt ze het in ieder geval slim a...
Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner, bespreekt wekelijks de mode van royals in binnen- en buitenland. Deze week blikt ze terug op de outfits van de koningin in 2021. Wat was de duurste aanschaf en waar shopte Máxima het meest? Qua Cost Per Wear pakt ze het in ieder geval slim aan
Bij het leven aan het hof horen gemakken én ongemakken. Het lijkt me duidelijk dat het bijeensprokkelen van een koninklijke garderobe behoort tot de eerste categorie. Heerlijk struinen tussen de rekken van topdesigners, het laten aanmeten van haute couture: ik zou er best voor te porren zijn.
Maar hoeveel moet je als koningin eigenlijk shoppen? Heb je er een dagtaak aan of niet? Misschien zou je dat op het eerste gezicht wel denken, zeker als je Máxima voor de zoveelste keer in wat nieuws op de rode loper ziet verschijnen (deze Luisa Beccaria debuteerde in 2017), maar eigenlijk valt het wel mee.
Máxima in Berlijn, beide keren in Natan
De koningin draagt haar kleding lang door, tien jaar is geen uitzondering. Daardoor ógen outfits soms nieuw, maar zijn ze het niet. Om maar even met harde cijfers te komen: in 2021 droeg Máxima 33 nieuwe outfits. Van die 33 waren er 19 van het Belgische Natan, waar vaak in één keer een hele rits jurken en mantelpakken wordt besteld. Meer dan een paar middagjes Brussel is ze daar niet aan kwijt.
Blijven de 14 andere outfits nog over. Minimaal acht daarvan zijn online aangeschaft, dus nee, de koningin heeft geen dagtaak aan het shoppen.
In het buitenland kiezen de koninklijke dames vaak voor een stylist. Victoria van Zweden, Letizia van Spanje, Mary van Denemarken en Mathilde van België: allemaal hebben ze er een.
Máxima dus niet en daardoor zie je ook dat ze in vergelijking met haar collega’s minder varieert qua merken en ontwerpers. En áls ze varieert, dan zijn het vaak kant-en-klare ontwerpen, zo uit het rek of van een webshop.
De echte toppers, waarvoor de koningin ontwerpers uitnodigt op het paleis, filter je er dus zo uit. Denk maar aan de gatenjurk van Claes Iversen en de lijnenjurk van Iris van Herpen.
De nieuwe namen van 2021? De Nederlandse Iris van Herpen is al genoemd en daarnaast doken er ook nog ontwerpen op van Costarellos en Zadig&Voltaire. Die namen hadden we nog niet eerder gezien bij Máxima.
De goedkoopste aanschaf van dit jaar kwam - hoe kan het ook anders? - van Zara. De lange jurk met bijpassend vest kwamen in beeld tijdens de opname van een videoboodschap.
Volgens de website Ufo No More kregen we Máxima’s duurste aanschaf te zien op Koningsdag. Bij het concert van The Streamers droeg ze een diamanten hanger van Royal Asscher.
Met een prijskaartje van ruim 14.000 dollar is het inderdaad een serieuze glimmer, maar daar hoort wel een kanttekening bij. Vlak voor de inhuldiging kregen de zoons en schoondochters van koningin Beatrix allemaal een sieraad van het Amsterdamse diamanthuis cadeau. Je herkent de geschenken aan de glazen bollen waarin kleine steentjes door een vloeistof zweven: Stars met 'floating diamonds'.
Koning Willem-Alexander kreeg manchetknopen met saffieren, Laurentien oorbellen met geeloranje edelstenen en Máxima kreeg op haar beurt oorbellen met zwevende saffieren.
Het duurde acht jaar voor we er één te zien kregen, want de koningin besloot dus het linker- of rechterexemplaar (in die op het voorbeeld zweven diamantjes, vandaar dat het blauw ontbreekt) aan een collier te bevestigen voor het concert van de Streamers.
Kunnen we het prijskaartje van 14.000 dollar dan op haar rekening zetten? Ik vind van niet, maar haar avondjurken van Claes Iversen en Iris van Herpen komen qua prijs vast ook wel in die richting.
Foto's (c) Brunopress, Getty Images. Deze aflevering van Oranje Franje heeft eerder in het Algemeen Dagblad gestaan