Claudia blogt: waarom je knapper wordt van wandelen. Vooral na je 50ste!
Morgenochtend 6.00 is het weer zo ver. Mijn wekker. Voor de maandelijkse dauwwandeling met vriendinnen Doret en Joleen. “Je bent gek” roept mijn man. Maar ha! Ik weet wel beter. Wij drieën zijn op ons 50ste knapper dan drie jaar geleden toen we hier mee begonnen. Knapper, slanker, vrolijker. Neur...
Morgenochtend 6.00 is het weer zo ver. Mijn wekker. Voor de maandelijkse dauwwandeling met vriendinnen Doret en Joleen. “Je bent gek” roept mijn man. Maar ha! Ik weet wel beter. Wij drieën zijn op ons 50ste knapper dan drie jaar geleden toen we hier mee begonnen. Knapper, slanker, vrolijker. Neuromusculair heeft het wandelen echt iets met me gedaan.
En toevallig weet ik van mijn collega’s van STARTPAGINA dat dat ergens vandaan komt. Namelijk:
- Goed voor je lijf Voor je lichaam is wandelen zo ongeveer de beste workout. Door te wandelen versterk je spieren en botten en dat vermindert de kans op botontkalking. Wandelen helpt ook je kraakbeen op te bouwen, waardoor je soepeler kunt (blijven) bewegen. Elke dag dertig minuten wandelen verlaagt je bloeddruk en je cholesterol. Ook blijkt uit diverse onderzoeken dat je door te wandelen de kans op hartaandoeningen met 9,3 procent vermindert. Voor beginners is langzaam opbouwen aan te raden. Ga aan de slag: op verschillende websites vind je trainingsschema’s.
- Goed voor je geest Wandelen is een bewezen medicijn tegen stress en depressieve gevoelens. Angstoornissen nemen zelfs met ongeveer de helft af. Ook vermindert de kans op Alzheimer met 20 tot 50 procent door met vast regelmaat een stevige wandeling te maken. Kortom: wandelaars zijn opgewekter én hun geheugen functioneert beter. En last but not least: wie wandelt slaapt beter. Je valt makkelijker in slaap én je slaapt dieper, waardoor je beter uitgerust wakker wordt.
- Goed voor je creativiteit Alle grote denkers waren fan van wandelen. Zo zei Albert Einstein al dat ‘je benen de wielen van je creativiteit’ zijn. En filosoof Friedrich Nietzsche stelde dat ‘alle grote denkbeelden tijdens het wandelen ontstaan’. Het verband tussen wandelen en creativiteit is ook wetenschappelijk bewezen. Zo bleek in 2010 uit een onderzoek van de Universiteit van Illinois. Drie keer per week 40 minuten wandelen in een rustig tempo verbetert de verbindingen tussen belangrijke hersendelen.
- Goed voor je seksleven Een ander wetenschappelijk bewezen effect van regelmatig wandelen is dat het je seksleven kan verbeteren. Door (licht) te sporten maakt je lichaam allerlei hormonen aan. Voor je libido zijn dat natuurlijk testosteron bij mannen en oestrogeen bij vrouwen. Daarnaast wordt je algehele doorbloeding beter door te sporten (dus ook die in de geslachtsorganen). Met een flinke stoeipartij tussen de lakens verbrand je trouwens minimaal net zoveel calorieën als tijdens een uurtje wandelen. Aldus mijn collega’s van Startpagina (ik zou dat soort teksten niet eens durven te schrijven, mijn moedertje leest immers mee).
- Goed voor je portemonnee Tot slot is wandelen een stuk voordeliger dan een abonnement op de sportschool. Sterker nog: wandelen kost niets. Qua outfit kun je het zo professioneel aanpakken als je wilt, maar je kunt ook gewoon iets uit de kast trekken dat comfortabel zit. Het enig dat je echt wel nodig hebt is een paar stevige wandelschoenen. Die kun je ook online prima aanschaffen.
Zo. En met deze feiten (van de onderzoeksjournalisten van Startpagina) ga ik Doret & Joleen morgenvroeg, heel vroeg, om de oren slaan. Maar niet voordat we de eerste Latte hebben gedronken. Da’s ook onderdeel van de dauwpret. We verzorgen om toerbeurten de koffie, en mogen pas kletsen pas na de eerste slok cafeïne. Wij gaan trouwens lopen in de Amsterdamse WaterleidingDuinen, en steken aan het eind via de duinen door, om langs zee terug te huppelen naar Zandvoort. Meestal staat er aan het eind van de ochtend 14.000 stappen op onze teller. Een vrijbrief om aan te vallen op de appeltaart van ‘Tijn Akersloot’.
Meer leuke wandelroutes weten? Dit en de beste wandelkleding en tips vind je via Startpagina.