Cisca Dresselhuys: 'Maak alsjeblieft nooit meer hoge boeketten die in geen enkele vaas passen'
Cisca Dresselhuys is dol op bloemen en kan ook zonder opleiding tot 'floravitalist' aardig inschatten wat voor boeket op prijs zal worden gesteld.
Soms denk ik: wat had ik ook wel willen worden als ik geen journalist was geweest? Dat laatste ben ik al m’n hele werkende leven en tot mijn grote genoegen. Ik wilde het al worden toen ik twaalf was (geen idee waarom, het zat niet in de familie).
Nog even heb ik getwijfeld of het toch niet boerin moest zijn, maar nadat ik een half jaar op een boerderij had gewoond, bleek dat toch geen realistische optie. Weliswaar waren de twee vrijgezelle boerenzoons verliefd op me, maar dat woog niet op tegen het vroege opstaan en de loodzware koe, die op mijn voet ging staan.
Een mens mag wel eens dagdromen over een ander bestaan
Dus het werd journalist en daar heb ik nooit spijt van gehad. Maar een mens mag toch nog wel eens dagdromen over een ander bestaan, dat zich in mijn geval zonder twijfel zou hebben afgespeeld tussen de bloemen.
We waren in die tijd klaarblijkelijk erg leergierig
Als twintigjarige was ik – niet erg opwindend – geabonneerd op het tijdschrift Fleur, dat zich door de jaren heen ontwikkelde tot een bloemen - en planten-encyclopedie. Het was de tijd dat op allerlei gebieden dergelijke losbladige opbouw-encyclopedieën verschenen, zoals onder andere ‘Openbaar kunstbezit’ en ‘Bericht van de Tweede Oorlog’. We waren in die tijd klaarblijkelijk erg leergierig en internet bestond nog niet.
Zo ontwikkelde ik mij van louter liefhebber tot een soort expert op bloemen -en plantengebied. Nog altijd kikker ik erg op in een goede bloemenzaak of kwekerij.
Dus werd mijn aandacht getrokken door een recent krantenartikel over een nieuw beroep: de ‘floravitalist’ oftewel ‘bloemenpsycholoog’. Dat is een bloemist, die bij elke klant onderzoekt welk boeket op dat moment het best bij hem of haar past.
Moeten het rode rozen , blauwe vergeet-me-nietjes of gele zonnebloemen zijn? In welke stemming verkeert de klant en welke bloemen horen daarbij? Moet hij of zij opgebeurd worden of is men al vrolijk - kortom, wat heeft de klant nodig?
Moet het een ontspanboeket of een energieboeket worden?
In de opleiding tot floravitalist wordt gebruik gemaakt van het bloemenreceptenboek, waarin bijvoorbeeld ‘een ontspanboeket’ (vooral geen felle kleuren, maar bloemen in pasteltinten, die sterk symmetrisch worden geschikt) en een energie-boeket (felgekleurde rozen en gele zonnebloemen) staan.
Als ik een duit in het zakje mag doen, persoonlijk vind ik het zelfs een heel belangrijk recept: maak nooit meer hoge boeketten, die in geen enkele vaas passen en nergens, behalve op de grond, neergezet kunnen worden. Een paar maanden geleden was ik een tijdje patiënt en kreeg steeds weer van die onhandelbare boeketten. Op den duur propte ik ze gewoon maar bij elkaar in die ene hoge vaas, die ik bezit.
‘Floravitaliteit’ is inmiddels verplichte leerstof
Dit voorjaar zijn de trainingen tot bloemenpsycholoog begonnen, waardoor eind maart de eerste floravitalisten hun heilzame werk zijn begonnen. Voor studenten in het bloemistenonderwijs is ‘floravitaliteit’ inmiddels verplichte leerstof.
Ik weet het zeker: ook zonder die opleiding ben ik een uitstekende floravitalist. Dat hebben al die jaren interviewen en bloemen kopen me wel geleerd. Eén blik op de klant en ik weet wat ik moet maken.
Bloemenpsycholoog, ik ben er geknipt voor.
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in
- ANP