In deze Week tegen de Eenzaamheid vandaag een blog van financieel deskundige Sabine Barthel. Ze ziet steeds meer eenzaamheid door armoede.
Armoede komt steeds dichterbij. Of zoals mijn Amsterdamse buurvrouw van 80plus verzuchtte: "De kleinkinderen zijn liever bij hun andere oma, die heeft geld voor grote cadeaus en ik niet".
Ik herinnerde me de middagen bij mijn eigen oma, waar we koekjes bakten en zelf jam maakten. Achteraf weet ik dat er geen geld was voor dure uitjes, maar als kind vond ik vooral de aandacht van oma geweldig.
Hoewel ik ben opgegroeid in een Amsterdamse achterstandswijk, is armoede voor mij iets dat ik als kind niet door had en wat toen ik ouder werd vooral anderen raakte. Vriendinnen zetten zich in voor de voedselbank, maar dichterbij kwam armoede nooit.
Je kunt geen krant openslaan of tv-programma kijken of het gaat over de crisis
Hoe anders is dat nu. Moderne armoede, van werkenden die het niet meer redden… Je kunt geen krant openslaan of tv-programma kijken of het gaat over de crisis, duurdere boodschappen, huurverhogingen en torenhoge energierekeningen.
Dit leidt tot veel stress en ook eenzaamheid. Want aan armoede zit een nog zwaarder drukkende schaamte vast: we durven er niet over te praten en blijven dan maar eenzaam thuis.
De eenzaamheid en het idee dat je buiten de maatschappij staat, is erger dan de financiële pijn
Als je niet meer aan het sociale leven kunt deelnemen omdat horeca en festivals te duur zijn, dan zeg je deze afspraken af met een smoesje. Als je geen geld hebt voor een cadeautje op een kinderverjaardag, bedenk je een leugentje om bestwil. Als je de kleinkinderen niet kan verwennen met een sinterklaascadeau, vier je liever niets.
De meeste vrouwen durven niet te delen dat ze het zich niet meer kunnen veroorloven, maar kruipen in hun schulp, zeggen af, en blijven uit schaamte thuis. Deze eenzaamheid en het idee dat je buiten de maatschappij staat, is erger dan de financiële pijn.
Positief is dat in deze moeilijke tijden er eindelijk meer over geld en geldzorgen wordt gesproken
Positief is dat in deze moeilijke tijden er eindelijk meer over geld en geldzorgen wordt gesproken. Inmiddels weet ik van zo ongeveer mijn hele omgeving wie een vast contract heeft en wie met een fleecetrui en dekentje op de bank kruipt. Je hoeft je echt meer niet te schamen.
Daarom mijn oproep: trek zelf aan de bel als je portemonnee leeg is voor het einde van de maand. Kijk goed om je heen wie afspraken afzegt en zich alleen voelt. Stel goedkopere varianten voor op al bestaande activiteiten. Bel diegene op die voorheen meeging en nu stilletjes afhaakt. Ga borrelen met meegebrachte wijn en zelfgemaakte hapjes bij die vriendin die wel een vaste energiecontract heeft. Geef je favoriete gelezen boek door op een verjaardag. Ga voor een Netflix-avond met romcoms en chips in plaats van naar bioscoop en dure popcorn. Ga lopen voor lekkers, met mee gebrachte warme glühwein. Daar wordt uiteindelijk iedereen blijer van.
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in