Liefhebbers van knappe paarden, knappe kerels en het countryclubgevoel: kom naar Polo Club Vreeland voor het Nederlands Kampioenschap!
Polo, dat is toch met van die lange hamers op een paard?
Klopt, twee teams van vier spelers te paard proberen een bal met een stick of mallet (een soort hamer op een lange steel van bamboe) in het doel van de tegenstander te slaan. Er wordt geslagen met de zijkant, niet met de kopse kant. Er draaft ook nog een scheidsrechter te paard rond, het is een vrij opwindend spel dat aankomt op beheersing van het paard en samenwerking met het dier, teamwerk, strategisch inzicht en spierkracht.
Hebben we in Nederland een poloscène, dan?
Argentinië, India, Spanje en het Verenigd Koninkrijk zijn echte pololanden, internationaal zijn er zo'n 30.000 spelers.
Prins William (links) en prins Harry (rechts) zijn bekende spelers. Nederland kent drie poloclubs: Wassenaar, Vreeland en Midden-Nederland. Er zijn zo'n zestig spelers, waarvan een kwart vrouwen zijn. Het Nationale Damespoloteam won vorig jaar brons op het Europees Kampioenschap.
Iets voor zeer welvarende mensen, zeker?
Paardenliefhebbers weten dat het houden, verzorgen en vervoeren van een paard niet gratis is en een polospeler heeft meerdere paarden nodig plus een veilige uitrusting en een plek om te trainen. Het is duurder dan de tennisbaan, maar goedkoper dan sportzeilen, pentathlons afwerken, racen of skydiven. En geen pololiefhebber zal ontkennen dat er wel eens een glas champagne wordt gedronken.
Is het een oude sport?
Een van de oudsten die bekend is. De eerste vermelding van het spel stamt uit 900 voor Christus, bij de vorstenhuizen van de Meden en de Perzen. Daar speelden ook hofdames ↓ dermate fanatiek dat er gedichten en schilderijen aan werden gewijd.
'Paardenhockey', zoals het destijds werd genoemd, kwam in 1869 naar Engeland. Britse officieren die het in India hadden leren spelen, introduceerden het in Engeland, vandaar uit verspreidde het zich naar andere landen in Europa en naar Noord- en Zuid-Amerika.
Mag ik echt à la Pretty Woman met hakken het veld op?
Door de draf en de snelle wendingen van de paarden vliegen de graspollen nogal eens in het rond. 'Divot stomping' is de traditie waarbij het publiek tussen de speelmomenten door het veld op gaat, de pollen met hun schoenen weer op hun plek wippen en even elegant aanstampen zodat het speelveld er weer glad bijligt.
Je kunt even de benen strekken, je vergapen aan hoe groot het veld is en participeert zo mee in het geheel. Ervaringsdeskundigen melden dat op gras een brede hak het beter doet dan een stiletto. Op chic hoef je niet, netjes wordt gewaardeerd en als de zon schijnt kan een hoed fijn zijn.
Waar moet ik zijn?
Het Nederlands Kampioenschap Polo wordt gehouden op zondag 8 september 2019 van 14:30 tot 19:00 op Polo Club Vreeland. Kosten zijn 10 euro per auto, ongeacht het aantal inzittenden. Aanmelden via NK Polo 2019 op Facebook, meer informatie: www.polo.nl of www.nkpolo.nl.
Dresscode: casual met een vleugje polo.
Catering: het is toegestaan om picknickmanden, eten en drinken mee te nemen, hapjes en drankjes zijn ook verkrijgbaar in het clubhuis.
En wat is nou een chukker?
Een chukker, ook wel chukka genoemd, is een periode in de speeltijd. Elke polowedstrijd telt vier chukkers van zeven minuten speeltijd. Dat maakt het een heel snel en afwisselend spel.
Foto's © ANP, iStock
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in