Je blijkt in elke levensfase ergens in te pieken.
Als iemand zegt: 'de bloei van je leven', waar denk je dan aan? Eind twintig zijn, met veel energie en net genoeg levenservaring om de ergste onzekerheid te verliezen?
Dertig, de fase waarin de meeste mensen doorzetters worden. Of veertig, als je vele ballen omhoog moet houden op het gebied van je relatie, gezin en werk?
In werkelijkheid is de bloei van je leven niet één fase, maar ben je in elke levensfase wel ergens heel goed in. De 50+ fase scoort vooral hoog in kennis.
Fysiek lever je wat in, maar dat is geen reden om je gezondheid te verwaarlozen
Een paar geluksvogels uitgezonderd, gaat bij vijftigers en zestigers de fysieke toestand langzaam maar zeker achteruit. Maar dat is geen reden om je gezondheid te verwaarlozen. Steeds meer onderzoek toont aan dat je psychische gesteldheid en fysieke toestand in deze fase veel invloed hebben op de rest van je leven.
‘In veel opzichten kies je er zelf voor op welke manier je oud wordt’, aldus La Margie Lachman, directeur van het Livespan Development Lab van de Brandeis-universiteit in het Amerikaanse Massachusetts, in New Scientist.
De wetenschap heeft lang niet altijd gemaand om flink te blijven bewegen als je een dagje ouder wordt. Doe het maar rustig aan, werd er gezegd, want de aftakeling is toch onvermijdelijk. ‘We gingen ervan uit dat flink bewegen voor ouderen gevaarlijk zou kunnen zijn; dat ze een hartaanval konden krijgen of vallen en iets breken’, vertelt Lachman.
Actief blijven is de belangrijkste factor in een fitte medior worden
Haar eigen onderzoek heeft ertoe bijgedragen dat dit beeld kantelde. Halverwege de jaren negentig begon Lachman met haar onderzoeksgroep meer dan 3000 mensen van tussen de 32 en 84 jaar te volgen.
Na tien jaar werd de algehele gezondheidstoestand van de deelnemers gemeten, evenals drie mogelijk beschermende factoren: hun lichamelijke activiteit, sociale inbedding en hun gevoel van controle over het eigen leven. Lachman zag dat vijftigers en zestigers die op die drie fronten goed scoorden, qua algehele gezondheid meer leken op dertigers en veertigers in de studie dan op mensen van hun eigen leeftijd.
Samen bewegen, samen praten - het helpt allemaal
Dit biedt mogelijkheden voor interventies. ‘Met zijn allen bewegen, of sportprestaties delen met vrienden en familie, kan zowel de mate van lichaamsbeweging als de sociale inbedding verbeteren, en dat is allebei goed voor de gezondheid’, zegt Lachman. Verder kan praattherapie mensen helpen om de controle over hun leven terug te krijgen en hen laten inzien welke positieve veranderingen ze nog in hun leven kunnen doorvoeren.
Zoiets als de grootte van je woordenschat piekt pas wanneer je in de vijftig of zestig bent
Ook met je cognitieve toestand kun je proactief bezig zijn. Uit onderzoek van Laura Germine van de Harvard Medical School blijkt dat zogenoemde ‘uitgekristalliseerde intelligentie’ – kennis, feiten en vaardigheden die je in de loop van je leven opdoet, zoals de grootte van je woordenschat – pas hun piek bereiken wanneer je in de vijftig of zestig bent. Op die leeftijd kun je je dus beter uitdrukken dan wanneer je in de twintig of dertig bent.
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in