Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Wandelen door Laagland: Schokland

Prachtig Werelderfgoed in Flevoland! 'Als je loopt, zie je het meest,' schreef Ellie Brik de bestseller 52 zondagen wandelen & lunchen. Op pad door Nederland voor de herziene versie ontdekte ze dat er zóveel moois is bijgekomen, dat het een compleet nieuw boek is geworden. Met daarin onder andere...

Wandelen door Laagland: Schokland

Prachtig Werelderfgoed in Flevoland!

'Als je loopt, zie je het meest,' schreef Ellie Brik de bestseller 52 zondagen wandelen & lunchen. Op pad door Nederland voor de herziene versie ontdekte ze dat er zóveel moois is bijgekomen, dat het een compleet nieuw boek is geworden. Met daarin onder andere: Schokland.

Schokland staat sinds 1995 – als eerste locatie in Nederland – op de lijst van Unesco Werelderfgoederen, omdat het een unieke combinatie is van cultuurhistorie en natuur. Op deze plek, midden in de Noordoostpolder, tussen land en water, gaan de sporen van menselijke bewoning tot ruim 10.000 jaar terug.

Begin je bezoek bij Museum Schokland, gelegen op een van de middeleeuwse terpen. Het is ondergebracht in een aantal houten Schokker huisjes met rood pannendak. Ooit lag Schokland in de woes­te Zuiderzee, die steeds grote delen van het eiland wegsloeg.

In 1859 verloren de eilanders voorgoed de strijd tegen het water. De nog over­gebleven 635 Schokkers moesten op last van de regering het eiland verlaten. Pas in 1942 werd het met de inpoldering van de Noordoostpolder een eiland op het droge.

In het museum zie je vele archeologische vondsten, zoals zestiende- en zeventiende-eeuwse scheepswrakken, aardewerk van de Swifterbank cultuur uit 4.000 v.Chr. en een gigantisch dijbeen en onderkaak van een wolharige mammoet uit de ijstijd.

Drink koffie in het moderne museumrestaurant en neem daarbij de lokale Schokkerbrok, een kruimeltaartje met bosvruchten. Vanaf het grote terras heb je uitzicht op het Enser kerkje uit 1834, waar je nu nog steeds kunt trouwen. Bezoek ook de voormalige noordelijke haven, ooit een belangrijke schuilplaats voor schepen tijdens zwaar weer op de Zuiderzee.  

(c) Emmeloord Info

Vanaf het museum kun je het beste weer even de auto nemen naar de Oud Emmeloorderweg (N50). Vanaf het kleine parkeerterrein aan het eind van de weg volg je het voetpad naar het Nationaal Binnenvaartmonument van de Friese kunstenaar Ids Willemsma.

Loop vervolgens door naar Gasthuis De Lichtwachter uit 1882, de dienstwoning van de havenmeester, met lichttoren ernaast. Even verder staat het Misthoornhuisje. Beide huizen staan op de lijst van rijksmonumenten en zijn onderdeel van het Werelderfgoed. Schokland heeft ook nog een zuidelijke haven met een eigentijds restaurant, Pier 16 in Nagele.

Tips  

■ Parkeer de auto op het (gratis) parkeerterrein van Museum Schokland.

■ Natuurmonumenten heeft gemarkeerde wan­delroutes door het Waterloopbos.

52 zondagen wandelen en lunchen kost 22 euro

Foto's (c) Werelderfgoed Schokland

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in