Het is nog even wachten op de gloeiende herfstkleuren.
Het is heerlijk weer voor een wandeling, maar als je door de stad of door het bos loopt, valt het meteen op dat de bomen eigenlijk nog heel groen zijn, gezien het feit dat het bijna november is.
Warme nazomer
Waar blijven de herfstkleuren? Hier en daar komen ze door, maar nog maar mondjesmaat.
De reden voor de trage verkleuring van de bomen deze herfst komt door de warmte in september en oktober, aldus bioloog Arnold van Vliet van de universiteit Wageningen in het NOS Radio 1 Journaal.
Natuur loopt achter
"We zitten in de top-10 van de warmste september- en oktobermaanden. Doordat nachtvorst uitblijft, komt de bladverkleuring heel traag op gang. De herfst is twee weken later dan vijftig jaar geleden.
De populieren werden pas laat geel en lindes hadden al kaal moeten zijn. Dat we nu nog groene blaadjes zien, is wat ik noem klimaatverandering in de achtertuin."
Wachten op nachtvorst
Het is dus wachten op een paar koude nachten om de natuur rood-oranje-geel-goud te zien kleuren.
Nachtvorst zien bomen als het signaal dat het tijd is voor hun winterslaap. Hij of zij gaat dan het chlorofyl afbreken (dat is het bladgroen dat in de bladeren zit).
Het komt nog wel
Daarbij komen voedingsstoffen vrij die de boom opslaat in de stam en het wortelstelsel en die worden gebruikt om in het voorjaar weer nieuwe blaadjes te laten groeien.
Die verkleuring kan heel snel gaan, als het koud wordt, knallen de kleuren je vermoedelijk alsnog tegemoet. Tot de eerste stevige herfststorm, dan.
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in