Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Stadswandeling Amsterdam, langs de Parels van Beton

Kunstroute langs Betonse architectuur!   Op zoek naar een leuke wandel- of fietsroute in Amsterdam? Nog tot en met 18 april kun je je hart ophalen aan de kunstroute 'Parels van Beton' georganiseerd door S.K.A. (Sociaal Kapitaal Amsterdam). Kunstenaars 18 kunstenaars uit Betondorp exposeren er hun...

Stadswandeling Amsterdam, langs de Parels van Beton

Kunstroute langs Betonse architectuur!  

Op zoek naar een leuke wandel- of fietsroute in Amsterdam? Nog tot en met 18 april kun je je hart ophalen aan de kunstroute 'Parels van Beton' georganiseerd door S.K.A. (Sociaal Kapitaal Amsterdam).

Kunstenaars

18 kunstenaars uit Betondorp exposeren er hun werk achter de ramen van (leegstaande)huizen en winkels. Kunsthistorica Maartje van Dijk heeft een audiotour samengesteld en neemt je mee in haar belevingswereld. Ze wandelt met je mee en vertelt je over de werken en de karakteristieke architectuur die je onderweg tegenkomt.

Maartje van Dijk

Toen Maartje een paar jaar geleden in Betondorp kwam wonen, raakte ze al snel gefascineerd door de architectuur van de wijk. Haar dagelijkse wandel- en fietstochten werden ontdekkingstochten, gevolgd door lezen en onderzoek.

Betondorp

Een klein pareltje in Amsterdam is Betondorp. Oorspronkelijk heette de buurt Tuindorp Watergraafsmeer maar door het vele beton al gauw in de volksmond Betondorp genoemd. "Ik denk als iemand nu zegt 'Ik woon in Tuindorp Watergraafsmeer dat je raar aangekeken wordt," zegt hoofdredacteur Claudia, die er woont. "Iedereen kent Betondorp en is ook de buurt waar grote bekende Nederlanders zijn opgegroeid zoals Johan Cruijff, Willeke van Ammelrooy, Ed van der Elsken en Gerard Reve."

Het ontstaan

Na de Eerste Wereldoorlog was er een nijpend tekort aan goedkope woningen. De gemeente besloot om aan de rand van de gemeente een wijk van 900 woningen te bouwen bestaande uit baksteen- en betonwoningen. Goedkope materialen in die tijd. In het midden van de wijk een centraal plein, De Brink, waar alle hoofdstraten op uitkomen.

Aan De Brink is plaats voor winkels, een bibliotheek en een verenigingsgebouw. In eerste instantie zonder kerken en cafés. Daaromheen veel groen in de vorm van plantsoenen en hofjes. Met straatnamen als Brink, Landbouwstraat, Veeteeltstraat, Kouterstraat etc. verwijzend naar dorps- en agrarische begrippen. De eerste bewoners waren ambtenaren en geschoolde arbeiders.

Meer informatie: Parels van Beton, foto Brink (c) Iamamsterdam

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in