Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Lekker in de zomer naar Siberië (in Drenthe!)

Veen, Van Gogh en sporen uit het verleden. ‘Ben hedenmorgen vroeg opgestaan wegens ik nogal nieuwsgierig was. Het weer was prachtig, de lucht is helder en tintelend als in Brabant’. Dat schreef Vincent van Gogh op 12 september 1883 in het Drentse Stuifzand, waar hij logeerde in Herberg De Sleutel...

Lekker in de zomer naar Siberië (in Drenthe!)

Veen, Van Gogh en sporen uit het verleden.

‘Ben hedenmorgen vroeg opgestaan wegens ik nogal nieuwsgierig was. Het weer was prachtig, de lucht is helder en tintelend als in Brabant’.

Dat schreef Vincent van Gogh op 12 september 1883 in het Drentse Stuifzand, waar hij logeerde in Herberg De Sleutel, nu een boerderij. Hij schilderde er onder andere Plaggenhut met stokken.

En zijn nieuwsgierigheid was terecht, want hij bevond zich in een gebied waar veel te zien is. Niet alleen turf, veen, vergane glorie in het kanaal bij Tiendeveen en stuifzand, maar dus ook Siberië.

Genoemd naar de onherbergzaamheid in de 18de eeuw, toen het gebied ontgonnen werd.

En ja, er liggen zwerfkeien uit de Derde IJstijd en dekzandruggen uit de Vierde IJstijd, voor het betere oergevoel. Who knew?!

Het gebied heeft nog meer verrassingen, want naast Siberische verwijzingen wordt er ook nog gehint naar Soerabaja. Kremboong is het restant van een bosgebied dat in 1888 werd aangelegd voor houtproductie door een oud-Indiëganger die bij Soerabaja een gelijknamige suikerrietplantage had gehad.

De natuur mag er haar gang gaan, zodat er een soort nieuwe wildernis is ontstaan

In 1938 ging het bos van 350 hectare grotendeels tegen de vlakte om ruimte te maken voor landbouw. Het meest geaccidenteerde deel mocht blijven staan en is nu in beheer bij Het Drentse Landschap. De natuur mag er haar gang gaan, zodat er een soort nieuwe wildernis is ontstaan.

Als je er gaat wandelen, kom je er al snel achter dat het gebied een onontdekte schat is: hier is geen sprake van filelopen. Sfeerverhogend: een stukje stappen op muziek van Daniël Lohues.

Praktisch: 

Route lengte: ca. 15 km

Duur van de route: ca. 4 uur

Je kunt de route lopen via de gratis ANWB Eropuit app. Onderweg zie je op het kaartje waar je bent, zo kun je niet verdwalen. Honden mogen mee, mits overal aangelijnd.

Foto's (c) Drenthe.nl, Drents Landschap, Het Geheugen van Drenthe

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in