Zijne Koninklijke Hoogheid wilde 'geen gedoe'.
Engeland rouwt om de dood van prins Philip en ook wel een beetje plaatsvervangend voor zijn vrouw.
Philip was Elizabeths steun en toeverlaat gedurende hun 73-jarige huwelijk en haar 69 jaar op de troon.
Het laatste jaar waren ze meer bij elkaar dan ooit, dankzij de pandemie: ze zaten in een eigen bubbel in Windsor Castle, waarin het leven intiemer en gewoner was dan ze in al die jaren gewend waren. Elizabeth gooide bijvoorbeeld alle huishoudelijke schema's aan de kant om het Philip zo makkelijk mogelijk te maken, volgens de altijd goed ingewijde Richard Kay van de Daily Mail. De prins sliep veel, zodat ze etenstijden flexibel maakte om samen te kunnen eten als hij zich daar goed genoeg voor voelde, al had hij na zijn ontslag uit het ziekenhuis amper nog eetlust.
Huiselijke ergernissen waren er ook: Philip vertikte het zijn gehoorapparaat te dragen: "Dat betekent dat we moeten schreeuwen," aldus de Queen. De prins was niet meer heel mobiel en liep met een stok. Er stond een rolstoel voor hem klaar, maar het personeel durfde die amper aan te bieden nadat Philip - geen gemakkelijke patiënt - bij de eerste aanblik 'Get that bloody thing out of my sight!' had geroepen.
De prins bracht het grootste deel van zijn tijd door in zijn zeer sober ingerichte slaapkamer, en suite met die van Elizabeth. Hij had er slecht weinig persoonlijke bezittingen uitgestald: een foto van zijn vrouw en een foto van zijn moeder. In zijn werkkamer stonden ook foto's van andere familieleden, waaronder intrigerend genoeg een foto van Charles en Diana op hun trouwdag.
Harry verklapte eerder dat zijn opa een gesprek abrupt beëindigde door de laptop dicht te slaan
In tegenstelling tot koningin Elizabeth was hij geen fan van videobellen: Harry verklapte eerder dat zijn opa een gesprek abrupt beëindigde door de laptop dicht te slaan. Bellen deed hij nog wel, als hij er de energie voor had. Ook las hij nog en schreef hij brieven.
De prins wordt vermoedelijk aanstaande zaterdag begraven. Hij krijgt geen staatsbegrafenis, want hij wilde 'no fuss'. Om die reden, en ook omdat het niet kan in verband met de coronabeperkingen, wordt hij niet opgebaard.
De prins wordt in familiekring herdacht in St George's Chapel bij Windsor Castle voor hij zal worden bijgezet in het familiegraf daar. Het hof heeft de uitvaart 'Operation Forth Bridge' gedoopt, het draaiboek voor dit soort zaken ligt altijd al klaar. Koningin Elizabeth houdt een periode van acht dagen rouw in acht, waarin ze geen taken zal verrichten.
Foto's (c) Getty Images
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in