Sinds gisteren zijn het Paleis Noordeinde en de aangrenzende Koninklijke Stallen geopend voor bezoekers. In totaal kunnen tot en met 4 augustus 43.000 bezoekers het paleis in Den Haag bezoeken. Buiten deze periode wordt het paleis door de koning in gebruik genomen, maar waarvoor eigenlijk? En wat krijg je daar allemaal te zien?
Werkvertrekken
Paleis Noordeinde is het een werkpaleis. Koning Willem-Alexander is een groot deel van zijn werkweek daar aan het werk, als hij niet op werkbezoek is. Ook koningin Máxima heeft een werkvertrek in Paleis Noordeinde. Eigenlijk werken hier de meeste medewerkers van de Dienst van het Koninklijk Huis. Deze medewerkers ondersteunen het Koninklijke huis bij al hun werkzaamheden.
Je kan het paleis ook kennen van Prinsjesdag. De welbekende balkonscène na het voorlezen van de troonreden is op het paleis Noordeinde. Daarnaast ontvangt de koning hier jaarlijks vele buitenlandse ambassadeurs. Op het terrein bevinden zich ook nog het Koninklijke Huisarchief en de Koepel van Fagel.
Geschiedenis
Het paleis is sinds 1591 eigendom van de Oranjes, toen de vierde vrouw van Willem van Oranje, Louise Coligny er kwam wonen. Door de eeuwen heen is het paleis ontwikkeld naar hoe we het nu kennen. Sinds 1814 is het paleis in gebruik genomen als residentie van koning Willem I, koning Willem III, koning-regentes Emma en koningin Wilhelmina. Door een brand in 1948 werd een deel van het paleis verwoest, waardoor het besluit is genomen om Paleis Soestdijk te gebruiken als officiële residentie.
Koningin Beatrix heeft na een grondige restauratie het paleis weer in gebruik genomen als werkpaleis en zo ook zoon koning Willem-Alexander.
Openstelling
Deze zomer kan je met eigen ogen een kijkje nemen op het Paleis Noordeinde. Bezoekers krijgen het Corps de Logis te zien, ook wel de centrale ruimtes die de koning gebruikt voor ontvangsten. Zoals de Balkonkamer, waar geloofsbrieven aan de koning worden overhandigd en de Puttikamer, waar het koninklijke paar nog wekelijks vergaderd.
- Blauw Bloed
- NL Beeld