De reis naar Australië markeert een belangrijke mijlpaal voor de koning, want het is zijn eerste grote reis sinds zijn kroning. Daarnaast is het ook meteen zijn eerste overzeese reis sinds hij de diagnose kanker kreeg. Om die laatste reden is er een heel koninklijk medisch team meegereisd, die alle nodige voorzorgsmaatregelen heeft getroffen.
Zakken bloed
De gemiddelde vakantieganger zal het waarschijnlijk niet in zijn koffer mee hebben op vakantie, maar Charles is een koninklijke uitzondering. Hij en zijn medische team hebben namelijk zakken met bloed meegenomen naar Australië.
Dickie Arbiter, voormalig persvoorlichter van koningin Elizabeth, legde het protocol uit aan Hello! Magazine en zei: "Je moet er zeker van zijn dat je alle eventualiteiten dekt en het vliegtuig zou daarom bloed aan boord hebben voor het geval er een bloedtransfusie nodig is. Er is nooit een garantie dat je het juiste type bloed op je bestemming krijgt."
Volgens The Mirror heeft Charles twee artsen mee op deze reis die hem "tijdens het bezoek nauwlettend in de gaten houden". Die zullen ongetwijfeld even hebben gekeken of de koning niet een of andere bacterie op zich kreeg toen een Alpaca op hem spuugde. Want ja, er gebeurt van alles tijdens de publieke uitingen.
Incident
Zo werden Charles en Camilla niet bepaald hartelijk ontvangen afgelopen maandag bij hun bezoek aan het parlement in Canberra. De Australische senator Lidia Thorpe is toen namelijk uitgevallen tegen koning Charles. Vlak na een toespraak van Charles riep de senator naar de koning: "Geef ons ons land terug, geef ons terug wat je van ons gestolen hebt."
Ondanks dat Lidia Thorpe werd weggevoerd tijdens haar verbale aanval, ging de senator nog even door. Zo riep Thorpe meermaals tegen de koning: "Dit is niet jouw land, je bent niet mijn koning". De onafhankelijke politicus sprak ook over genocide door Europese kolonisten.
Australië was oorspronkelijk een kolonie van Engeland, maar in 1901 werd het onafhankelijk. De Britse vorst bleef echter het staatshoofd, en daardoor is Charles nog altijd koning van het land. Maar daar zijn veel mensen het niet mee eens, vanwege de hele koloniale geschiedenis die aan de situatie kleeft. Senator Lidia Thorpe is er daar één van. Oei!
- InStyle
- NL Beeld, X