Drie koning(inn)en, een nieuw monument en meer.
De Nationale Dodenherdenking is altijd indrukwekkend, maar vorig jaar was een memorabele editie. Met de fantastische speech van de koning en een lege Dam, voor het eerst in járen. Ook dit jaar is het anders dan anders. Maar de Dodenherdenking zoals wij die kennen heeft door de jaren heen sowieso af en toe een update gekregen.
Dodenherdenking 1950, een stille tocht op de Waalsdorpervlakte
Vanaf 1949 werd de herdenking officieel een koninklijke aangelegenheid, tussen dat jaar en 1956 woorden koningin Juliana en prins Bernhard de herdenking bij op het Stationsplein in Baarn.
In 1956 onthulde de koningin het Nationaal Monument op de Dam, waar de herdenking vanaf dat moment zou plaatsvinden. Toen was het nog 's middags om 16.00 uur. In 1968 ging het naar 4 mei, 20.00 uur, zoals we het nu nog doen.
Het nieuwe Monument op de Dam, 1956
Van 1980 tot de dood van prins Claus in 2002 woonden koningin Beatrix en prins Claus de Nationale Dodenherdenking in Amsterdam samen bij. Vanaf 2002 legde koningin Beatrix haar krans samen met prins Willem-Alexander. In dat jaar was Máxima er ook voor het eerst bij.
In 2012 was het Beatrix' laatste editie als koningin en in 2013 namen Willem-Alexander en Máxima het stokje als nieuwbakken koning en koningin over. Waarna ze in 2020 dus deze historische Dodenherdenking bijwoonden, met verder bijna niemand op de Dam.
Ook dit jaar is er veel leegte op de Dam. Maar eerlijk is eerlijk: memorabel is het wel.
Beeld: Brunopress/ANP
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in