'Recollections may vary.'
Het was nog een hele zit, het eerste interview van prins Harry ter promotie van zijn memoires Reserve. Bevriende journalist Tom Bradby kreeg negentig minuten lang de eer voor ITV, maar zelfs in deze toch boterzachte setting bleek wel dat Harry – veelal charmant en welbespraakt, maar erg hak-op-de-takkerig – niet gewend is aan kritische vragen.
Well, in the #Oprah interview it was deliberately told and constructed as an act of racism. Why didn’t they clarify this as a mistake by the production team, too much afraid of almighty Oprah? pic.twitter.com/3E7Ywiq6Gy
— Adelsexpertin (@Adelsexpertin) January 8, 2023
De hertog van Sussex heeft bovendien wat moeite feiten en zijn eigen waarheid uit elkaar te houden. Als de hele wereld je twee jaar geleden bij Oprah toespelingen heeft horen maken over vermeend racisme binnen de koninklijke familie, is het toch een beetje raar om dit nu met een stalen gezicht te ontkennen en het af te zwakken door ze schuldig te verklaren aan 'onbewuste vooroordelen'. We horen het de Queen vanaf haar wolk murmelen: 'Recollections may vary.'
Harry's verwijten
De koninklijke familie is volgens Har medeplichtig 'aan het verdriet en lijden' van zijn vrouw Meghan; hij vergelijkt ze met 'misbruikers'.
Hij denkt dat de Windsors de reputatie van Meghan en hemzelf kapot hebben gemaakt ('Sommige familieleden zijn met de duivel in bed beland'), waardoor ze gedwongen waren naar Montecito te verhuizen 'maar ik geloof nog altijd in de monarchie.'
William en Kate zouden Meghan op afstand hebben gehouden door zich over te geven aan stereotypes ('American, actor, divorced, biracial').
Camilla omschrijft hij als 'een berekenende vrouw met een lange adem'.
Hij zegt dat de familie 'geen welwillendheid heeft vertoond voor een verzoening'.
Harry zegt van zijn vader te houden, maar ook dat Charles 'geen geweldige alleenstaande vader was'.
William heeft nooit geprobeerd Harry van zijn huwelijk met Meghan af te laten zien, maar zei wel: "Dit zal heel moeilijk voor je gaan worden."
Harry vindt de Netflix-serie en zijn memoires 'belangrijk voor historische feiten'.
Alles, maar dan ook alles wat hem niet zint, is de schuld van de Britse pers, waarbij hij geen onderscheid maakt tussen kwaliteitskranten, tabloids of paparazzi.
Hij gelooft dat er 'voor honderd procent kans is op een verzoening' mits zijn familie haar verantwoordelijkheid neemt.
Meghan en hij leven in Californië 'een leven dat de goede zaak dient' (hun bankrekening?).
Het was niet zijn bedoeling zijn vader of broer te beschadigen of te kwetsen met zijn memoires.
Harry zegt 'heel, heel gelukkig te zijn en vrede te hebben', wat je niet zou zeggen, afgaand op zijn eindeloze stroom verwijten.
Niets is Harry's schuld
Kortom, een hier en daar verbijsterend gesprek van een man van 38 die zelf geen enkele verantwoordelijkheid neemt of zelfreflectie toont. Hij hoopt dat 'wat ik tegen mijn vader en broer zeg privé blijft' terwijl hij ze in Reserve uitgebreid citeert. Hij verwijt ze de pers te briefen terwijl Meghan en hij exact hetzelfde doen via vrienden, hun woordvoerder en hun huisorgaan Omid Scobie. Hij zegt nooit gelukkiger te zijn geweest dan sinds hij het koninklijk huis verliet, maar ook dat als Charles III om steun van hem binnen de Gemenebest zou vragen, hij daar voor open zou staan. Het enige wat je kunt voelen is stijgende verbazing, over wat hij nu precies wil. En een vleugje tristesse: het is een verdrietig makend relaas, in alle opzichten.
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in
- Getty Images