In 2021 liet kroonprinses Amalia met een handgeschreven brief aan Rutte weten dat zij haar onkostenvergoeding niet nodig had zolang zij geen hoge kosten zal maken in haar functie als Prinses van Oranje. Gisteren werd echter duidelijk dat zij hier 'met het verstrijken van tijd' toch anders over denkt.
Geen toelage
Zo'n drie jaar geleden werd bekend dat prinses Amalia af zou zien van haar toelage. Ze werd in december dat jaar achttien en vanaf dat moment had ze volgens de wet recht op zo'n 1,6 miljoen euro per jaar. Een kleine 300.000 euro per jaar daarvan is inkomen, de vergoeding voor personele en materiële uitgaven ruim 1,3 miljoen.
Toch meldde Amalia destijds dat ze tot het eind van haar studie geen beroep zou doen op het inkomensdeel van haar uitkering, en dat ze "zolang zij geen hoge kosten zal maken in haar functie als Prinses van Oranje" ook de onkostenvergoeding terugstort. De kroonprinses heeft daar zelf een brief over geschreven aan demissionair premier Rutte en die heeft de Tweede Kamer geïnformeerd.
Hierin stond onder anderen dat ze het 'ongemakkelijk' vond om een uitkering te krijgen zolang ze daar "weinig als tegenprestatie tegenover kan stellen en andere studenten het zoveel moeilijker hebben".
Online viel het besluit van de kroonprinses goed, het Commentariaat van Twitter noemde haar 'Already a Queen'.
Binnenkort tóch wel
Toch denkt ze daar nu, zo'n drie jaar later, anders over. Ze heeft opnieuw een brief geschreven naar demissionair premier Rutte, ditmaal met het verzoek om toch aanspraak te maken op die toelage. Ze heeft naar eigen zeggen geld nodig voor "voorzienbare kosten die samenhangen met een zelfstandige en onafhankelijke invulling van haar functie". Rutte heeft het nieuws gister in een brief aan de Tweede Kamer bekendgemaakt. Het zou onder meer gaan om "een secretariaat en reserveringen voor een woon- en werkverblijf".
Het royale bedrag dat op haar rekening wordt gestort, zal ze vanaf 2025 niet meer terugstorten. Ze gaat per 1 januari 1,5 miljoen euro per jaar ontvangen. Het andere deel van haar toelage, 300.000 euro, blijft ze wel terugstorten.
Bijzonder
Dat een lid van het Koninklijk Huis afzag van de toelage, is nog nooit eerder gebeurd. De toelage voor het Koninklijk Huis is bijna elk jaar een thema bij de behandeling van de begroting in de Tweede Kamer. In aanloop naar haar achttiende verjaardag kwam daar ook de discussie bij over de financiën van de kroonprinses.
- NOS, Archief
- NL Beeld