Fabienne Delvigne, het brein achter de prachtige hoeden van Máxima en veel andere royals, heeft een prachtig koffietafelboek uitgebracht vol met haar kunstzinnige designs. En vertelt daarin ook over onze eigen koningin.
Het is eigenlijk wel een gegeven: als Máxima een hoed op heeft, komt die uit de workshop van de Belgische Fabienne Delvigne. Zij zit dit jaar dertig jaar in het vak, en viert dat met een groot koffietafelboek waarin onze koningin natuurlijk óók figureert.
Hoedje van gezag
In een van de voorwoorden van het boek vertelt royaltywatcher Stéphane Bern: "Royals dragen tegenwoordig alleen tiara’s en diademen in zeldzame en zeer officiële omstandigheden. Van de andere kant dragen ze steevast hoeden op hun dagelijkse koninklijke missie. De hoed is dan meer dan een mode-accessoire: een object van gezag, een attribuut voor de functie.”
Fabienne in haar atelier
"De charmante stijlvolle hoeden van Koningin Mathilde, de genereuze, breedgerande hoeden van Koningin Máxima, maar ook veel ontwerpen die de Luxemburgse Groothertogin Maria Teresa, Koningin Silvia van Zweden en haar dochter Kroonprinses Victoria kroonden danken we aan Fabienne.”
In het boek staat onder andere een mooie foto van Máxima met haar favoriete Delvigne-design, de Bellisima. En het verhaal achter de totstandkoming van die beauty. Toen Máxima lastminute een hoed nodig had voor de religieuze inzegening van het huwelijk van prins Albert en prinses Charlene, had ze geen tijd meer om langs te komen in België en kreeg Delvigne carte blanche om een hoed voor haar te ontwerpen.
Delvigne: "Ik noemde deze strooien hoed in oker – een kleur die haar staat – eerst Monaco. Omdat ze er nadien nog verschillende exemplaren van bestelde, herdoopte ik hem tot Bellissima. Dit ontwerp doet haar stralen."
Geverfde veren
Ook haar meest memorabele hoed ooit was er een van onze koningin, specifiek voor het huwelijk van de Luxemburgse erfgroothertog Guillaume met de Belgische gravin Stéphanie de Lannoy in 2012. "Ik stelde verschillende ontwerpen voor. Ze was direct aangetrokken door de Secret Dream, gemaakt uit honderd geverfde veren, waaraan op haar vraag drie grote veren werden toegevoegd."
"De kleur van de oorspronkelijke versie was eendengroen. Zij wilde hem in oker. Toen de veren via spoedbestelling uit het buitenland binnenkwamen, vond ik de natuurlijke kleur te donker en somber. Bij het verbleken verbrandden ze. Slechts drie veren kon ik redden en in een lichtere kleur verven."
Fabienne Delvigne — Sublimating Through Difference is vanaf vandaag in het Engels te bestellen via Bol.com.
Bron: The Royal Insider, de Standaard
Beeld: ANP
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in