Het was op 3 juli 1993 de Royal Wedding van het jaar: erfprins Alois van Liechtenstein (55) trouwde in Vaduz met Sophie van Beieren (55), een achter-achter-kleindochter van de laatste koning van Beieren, Ludwig III. Het jawoord in St Florin Cathedral in Vaduz werd gevolgd door een spectaculair bruiloftsbal in Schloss Nymphenburg, waar recentelijk ook prins Ludwig trouwde met zijn half-Nederlandse Sophie.
Getty Images
Alois en zijn Sophie hadden elkaar zeven jaar eerder leren kennen op het verjaardagsfeest van haar nichtje en hoewel elke adellijke tante sprak van een 'match made in noble heaven' qua families en dynastieën, was het toch echte liefde tussen hen.
Getty Images
"Niet meteen in het begin," zegt Sophie, hier op een pre-wedding party in een jurk van Jacques Fath en een diamanten bloementiara uit de Beierse collectie. "Het duurde even voor de vonk oversprong, maar daarna ging het wel heel erg snel."
Getty Images
Dat het toch wat is geworden, was vooral te danken aan Alois, die in Salzburg studeerde en vaak bij Sophie en haar ouders langsging op weg naar huis. En zodra ze zijn verlovingsring – een saffier en twee diamanten – had geaccepteerd, ging het inderdaad snel: binnen een week werd er al gezocht naar een bruidsjurk.
Die werd uiteindelijk speciaal voor haar gemaakt van duchesse satijn door Atelier Lissy-Wiwa in Wildenwart, waar Sophie ooit woonde. De sleep was krap vijf meter en een hele uitdaging, de sluier van antiek Brussels kant zat vast met de Douglas bloementiara van haar moeder.
Getty Images
Er was een compleet leger aan bruidskinderen aanwezig van beide kanten van de familie, plus nog eens 22 meisjes uit de elf gemeenten van Liechtenstein.
Getty Images
Volgens goed Liechtensteins gebruik was er een festival voor de hele bevolking (het land telt momenteel zo'n 39.000 zielen) waar het bruidspaar zich die middag ook liet zien. In de avond was er nog een fakkeloptocht met veel folklore naar het kasteel met als grande finale een half uur vuurwerk.
Getty Images
Verhuizen naar Liechtenstein viel Sophie niet zwaar (het stel woonde drie jaar in Londen voor ze zich definitief in het prinsdom vestigden). "Mijn moeder komt uit Zweden, mijn oma van vaders kant was Hongaars – het was voor mij vrij normaal om mijn vaderland te verlaten na mijn huwelijk. Ik ga natuurlijk nog altijd op bezoek bij mijn familie in Beieren, maar mijn leven is in Liechtenstein. Ik weet nog dat Alois me begin jaren negentig uitnodigde met wat vrienden en dat ik het land zo mooi vond. Ik ben nog elke dag verrukt van het uitzicht over de Rijnvallei vanuit het kasteel."
Getty Images
Alois en Sophie kregen samen vier kinderen: de net getrouwde prins Joseph Wenzel (1995), prinses Marie (1996), prins Georg (1999) en prins Nikolaus (2000, hij wordt hier gedoopt) en leven een redelijk normaal leven. "Ik hou van de rechtstreeksheid van de Liechtensteiners," zegt Sophie. "En van hun ontspannen informaliteit. We leven samen als goede buren."
Getty Images
Ze kan zelf tanken zonder bestormd te worden, ze doet haar eigen boodschappen. "Ik ben maar één keer aangesproken, dat was door een groepje Amerikaanse tieners die een paar ansichtkaarten kochten in Vaduz. Een van de meisjes herkende me, rende met de ansicht achter me aan en vroeg: 'Bent u dit?' Daar moesten we allebei erg om lachen."
Getty Images
Alois is het oudste kind van Hans-Adam II. Die is formeel nog altijd staatshoofd, maar maakte in 2004 zijn zoon al regent. Die neemt de prinselijke zaken en taken voor zijn rekening, terwijl zijn vader intussen kans zag het familiefortuin verder uit te breiden. Dat bedraagt zo'n 8 miljard dollar; Hans-Adams persoonlijke fortuin wordt geschat op 4 miljard dollar. Dat maakt hem een van de rijkste staatshoofden ter wereld en de rijkste monarch van Europa.
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in
- Getty Images