It's official: gisteren heeft de Britse koning Charles het erecommando van het Army Air Corps overgedragen op zijn oudste zoon en tevens troonopvolger: prins William. Charles droeg deze titel 32 jaar lang zelf, maar inmiddels heeft de luchtvaarttak van het Britse leger dus een kersverse Colonel-in-Chief.
Uniek moment
Koning Charles en prins William's laatste gezamenlijke werkbezoek vond plaats in 2022. Dat ze gisteren samen ten tonele verschenen valt dus een vrij unieke situatie te noemen. Op de foto's zien we hoe de twee een bijzonder vader-en-zoon moment beleven en Charles de militaire titel overdraagt aan zijn oudste zoon. Vervolgens poseert het koninklijke gezelschap nog even voor de gevechtshelikopter op het militaire vliegveld in Zuid-Engeland.
Als eerste cadeaus ontving de gloednieuwe colonel een AAC wrap met een Schotse ruit voor vrouwlief prinses Catherine, een sjaal voor zichzelf, en drie houten helikopters voor de kleine Wales’jes.
Prins Harry
Deze titel maakt prins William dus Colonel-in-Chief van het Army Air Corps, waar prins Harry eerder bij diende. Voordat het jongere broertje van William zijn koninklijke taken neerlegde, werd door velen geloofd dat de titel die koning Charles 32 jaar droeg naar de hertog van Sussex zou gaan. Ook vanwege zijn werkzaamheden voor het leger in Afghanistan.
Echt schokkend zal het voor de jongste telg zelf wellicht niet zijn. Koning Charles deelde eind april ook al een aantal prestigieuze nieuwe onderscheidingen uit, waarbij prins Harry pijnlijk naast greep. Onder meer zijn oudste zoon, schoondochter en vrouwlief mochten toen een nieuwe titel in ontvangst nemen.
Vertrek in stijl
Hoewel er altijd werd gedacht dat prins Harry de titel van (ere)kolonel ooit op zijn naam zou mogen schrijven, is prins William ook zeker geen slechte keuze. Hij is namelijk een ervaren en goede helikopterpiloot. Na zijn tijd bij de luchtmacht, heeft William namelijk nog twee jaar lang rondgevlogen in een traumahelikopter. En eerlijk is eerlijk: niet iedereen kan een helikopter veilig op het water laten landen.
Met de nieuwe functie in zijn zak verliet de prins van Wales het vliegveld tot slot in stijl in – hoe kan het ook anders – een Apache.
- People, Libelle, HLN, Nouveau archief
- NL Beeld