Deze royal musthave hangt in vele koninklijke inloopkasten.
Robe manteau, dress coat, jasjurk, manteljurk: het meest koninklijke kledingstuk dat er bestaat luistert naar heel wat namen. Josine Droogendijk van ModekoninginMáxima.nl heeft er een kleurrijke gallery van samengesteld.
Een galajurk kán heel koninklijk zijn, maar dat hóeft niet. Kijk maar eens naar de Nederlandse filmpremières. Bij een mantelpak zijn er evengoed chique en ordinaire exemplaren, maar bij de robe manteau gaat die vlieger eigenlijk zelden op.
De jas die je draagt als jurk wordt de laatste jaren namelijk vooral gedragen aan het hof. Met Kate als prachtig boegbeeld.
Een robe manteau is pas een robe manteau als je er alleen onderkleding onder draagt. Aan het hof zie je ook wel ensembles die bestaan uit jas + jurk, maar dan spreek je over een complet. Links Julia Awada in een complet, rechts Máxima in een robe manteau.
Is een robe manteau praktisch? Voor dagelijks gebruik niet direct, want over een robe manteau draag je geen extra jas. In de winter heb je het dus al snel te koud.
In de zomer is een robe manteau juist snel te warm. Je kunt immers geen laagjes afpellen. De jasjurk is simpelweg de enige laag die je draagt, op je ondergoed na dan.
Waarom zijn de royals dan toch zo dol op het kledingstuk? Dat lijkt me wel duidelijk. Koninklijke kleding hoeft helemaal niet praktisch te zijn. Het is veel belangrijker dat het mooi is, dat het past bij de gelegenheid en het liefst ook nog iets van grandeur uitstraalt. Wat dat betreft zit je met de robe manteau al snel goed.
En nog even over die praktische bezwaren… die gelden eigenlijk alleen voor ons, de gewone stervelingen. Aan het hof is de robe manteau juist heel praktisch. Op de rode loper dragen de royals immers zelden een winterjas. De fotografen worden echt niet vrolijk als een koningin of prinses de hele winter in een blauwe parka staat te poseren, hoe mooi een parka ook zijn kan.
En ja, natuurlijk worden de dames bij de deur afgezet door hun privéchauffeur, maar die paar minuten op de rode loper verlopen wel een stuk fijner met een wollen robe manteau dan met een knielange jurk van flinterdunne zijde.
Dat je met een robe manteau zo klaar bent, is natuurlijk ook een pré. Je hoeft alleen maar een hoed en een goed stel pumps uit te zoeken en je bent helemaal ready to shine.
Tot zover de lofzang, want garandeert de robe manteau succes? Nou nee. De L van Letizia zou ook zomaar de L van lijzig kunnen zijn.
Lang verhaal kort: ook bij de robe manteau moet je spelen met proporties en kleurgebruik. Kate laat met deze heerlijke ruitlook zien hoe het moet.
Een robe manteau hoeft ook echt niet recht-toe-recht-aan te zijn. Tijdens het staatsbezoek aan Frankrijk droeg Mathilde een heerlijke jasjurk met XXL-strik van Dior. C’est magnifique!
Met een dophoedje ben je al snel verzekerd van een look à la Jackie Kennedy. Blijkbaar zijn Mathilde én Mary daar wel voor te porren. (De Deense kroonprinses draagt hier overigens een jas van ‘onze’ Claes Iversen.)
Nog een robe manteau, nog een dophoedje, nog een Claes: lang leve Dutch-Danish Design!
Met de robe manteau kun je ook een heel andere kant op. Máxima combineert haar beige Claes (daar heb je hem weer) vaak met een vilten borsalino voor een wat stoerdere look.
Kate doet een Mary Poppins met deze blauwe jas+jurk+cape in één. Wie regelt er even een paraplu?
En last but not least nog een robe manteau met motief, want ook dat gaat dus prima samen.
Wil je er zelf ook wel een proberen? Zorg dan dat je een uitnodiging krijgt voor een herfst- of winterbruiloft. Ik droeg er zelf een bij de grote dag van mijn schoonzus en zwager. Terwijl de rest stond te bibberen tijdens de groepsfoto, had ik nergens last van. Lang leve de koninklijke inspiratie ?
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in