Groothertog Henri van Luxemburg is al een tijdje naar zijn afscheid toe aan het werken, zo werd eerder dit jaar bekend in aanloop naar het staatsbezoek aan België. Gisteren, op de nationale feestdag van het land, maakte hij bekend dit najaar officieel een stap terug te doen.
Plannen
Eerder dit jaar kondigde groothertog Henri in gesprek met Belgische media aan dat hij aan het nadenken is over aftreden. ''Ik ben van plan om op een gegeven moment met pensioen te gaan. Dat staat vast.'' Wat daar concreet van terecht zou komen, wisten we toen nog niet precies.
Tot nu, want het besluit lijkt nu meer en meer vorm te krijgen. In een toespraak op Nationalfeiertag laat groothertog Henri weten dat hij en zijn vrouw groothertogin Maria Teresa per oktober een stap terugdoen ten gunste van hun oudste zoon en zijn vrouw.
''Binnen deze context wil ik u, samen met de Groothertogin, prins Guillaume en prinses Stéphanie, laten weten dat ik heb besloten om prins Guillaume tot luitenant-vertegenwoordiger te benoemen in oktober'', aldus Henri.
Het gaat niet om een abdicatie, maar het besluit wijst mogelijk op een aftreden van Henri in de komende jaren.
Aftreden
Het is in veel landen gebruikelijk dat een vorst op de troon blijft zitten tot zijn overlijden. Maar dat het ook anders kan, hebben we de afgelopen jaren al in andere landen gezien. Steeds vaker zien we dat royals met traditie breken en aftreden om vervroegd met pensioen te gaan. Koningin Margrethe van Denemarken deed het nog niet zo lang geleden bijvoorbeeld.
Maar ook Henri's vader deed dit in het jaar 2000, toen hij afstand deed van de troon zodat hij het stokje van hem kon overnemen. Groothertog Jean overleed uiteindelijk negentien jaar later, in 2019.
De tijd geven
Er wordt de laatste tijd binnen paleismuren al volop gesproken over het pensioen van Henri. Zijn oudste zoon erfgroothertog Guillaume en zijn vrouw Stéphanie zullen het dan van hem overnemen. "Om deze taak te kunnen vervullen, heb je een zekere mate van onafhankelijkheid van de kinderen nodig. Je moet ze de tijd kunnen geven voordat je je volledig kunt concentreren op het toekomstige ambt van staatshoofd. Het is een lastige positie", aldus de Luxemburgse groothertog eerder.
- Blauw Bloed
- NL Beeld