Europese royals reizen bijna allemaal naar Athene voor de uitvaart van oud-koning Constantine.
Hij mag dan geen staatsbegrafenis krijgen, aan eerbetoon geen gebrek voor de op 10 januari overleden oud-koning Constantine van Griekenland. Europese royals reizen in groten getale af naar Athene voor zijn uitvaart, die maandag zal plaatshebben.
Getty Images
Aanwezig is uiteraard de Griekse koninklijke familie: Constantine en Anne-Marie hebben vijf kinderen met aanhang. Hier zie je haar met kroonprins Pavlos en zijn vrouw Marie-Chantal op de uitvaart van koningin Elizabeth vorig jaar. Pavlos is nu in naam het hoofd van de familie. Zowel Constantine als Anne-Marie zijn verwant aan mening Europees koningshuis, wat de hoge opkomst van Euroyals verklaart.
Getty Images
Nederland wordt vertegenwoordigd door koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix. Ze zijn goed bevriend met de Grieken, het vakantiehuis van de Oranjes is relatief dicht bij Porto Cheli, waar Constantine en Anne-Marie jaren woonden, voor ze vorig jaar terugverhuisden naar Athene.
Getty Images
Vanuit Engeland komt prinses Anne (ze is een achternichtje van Constantine en was een van de bruidsmeisjes tijdens het huwelijk van Constantine en Anne-Marie in 1964, ze zit hier links vooraan). De Windsors noemden hem Tino; Charles raakte goed bevriend met de ex-koning toen die in Londen woonde. Constantine is een van de peetouders van prins William.
Getty Images
Voor Denemarken rukken koningin Margrethe, kroonprins Frederik, prins Joachim en prinses Benedikte uit. Anne-Marie is het jongste zusje van Margrethe en Benedikte, die haar willen steunen en hun zwager de laatste eer willen bewijzen. Op de foto het Deense kraambezoek na de geboorte van prinses Alexia in 1965 te Corfu.
Links Margrethe, naast haar koning Frederik IX van Denemarken, koning Constantine en prinses Benedikte. Op de eerste rij koningin Ingrid van Denemarken, koningin Anne-Marie met kleine prinses Alexia en de Griekse koningin-moeder Frederika.
Vanuit Luxemburg komt groothertog Henri, België wordt vertegenwoordigd door koning Filip en koningin Mathilde. En vanuit Noorwegen zijn kroonprins Haakon en zijn vrouw Mette-Marit aanwezig.
Getty Images
Vanuit Spanje komt een zware delegatie, ook al vanwege de familiebanden. Bevestigd is de komst van koning Felipe, koningin Letizia, oud-koning Juan Carlos, oud-koningin Sofia en infanta's Elena en Cristina.
Sofia (het meisje links op de foto uit 1947) is een zus van Constantine en was de afgelopen week al in Griekenland om afscheid te nemen. Vermoedelijk is zijn andere zus prinses Irene (rechts) daar ook, die trekt meestal samen met Sofia op. Het is jaren geleden dat de Spaanse royals min of meer openlijk in familieverband bij elkaar zijn geweest.
Getty Images
Uit Zweden komen koning Carl-Gustaf, koningin Silvia en prinses Christina, voormalige monarchieën sturen Radu van Roemenië en ook Servië stuurt een prins.
De Griekse regering, duidelijk een beetje geschrokken van de overload aan hoge gasten, heeft haastig de representatie opgeschroefd: naast de minister van cultuur en sport, wordt nu ook de vice-premier afgevaardigd
The late King Constantine was a man of great integrity who served his people and his nation. Our families always felt a special bond as the children of two of the world's greatest civilizations. pic.twitter.com/Tc5g9I8BZ9
— Reza Pahlavi (@PahlaviReza) January 13, 2023
De zoon van de sjah van Perzië betuigde op deze manier zijn deelneming.
Getty Images
Het stoffelijk overschot van Constantine zal maandag van 6:00 tot 10:00 in de kapel van Agios Eleftherios liggen, de uitvaartdienst wordt gehouden in de Kathedraal van Athene. Daarna verplaatst de stoet zich naar Tatoi, het oude buitenverblijf van de Griekse royals, op zo'n 30 km van de stad, om bij de familie te worden begraven.
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in
- Getty Images