Amerikaanse bescheiden burgervrouw met gezond ego en liefde voor de spotlights legt het aan met Britse royal en veroorzaakt crisis in de familie en de monarchie – Wallis Simpson en Meghan Markle hebben meer gemeen dan je op het eerste gezicht zou denken.
Meghan had geen idee
Biografen en historici zijn het erover eens dat Meghan geen idee had waar ze aan begon toen ze Harry's aanzoek accepteerde. Ze zag zichzelf aan zijn zijde als een soort royal celebrity, iemand die heel beroemd zou worden en haar gang zou kunnen gaan, met af en toe een wuifmomentje in couture op het balkon van Buckingham Palace, in de rol van reservekoningin. Hovelingen (en prins William) maakten zich ongerust over deze interpretatie van haar leven met Harry.
De royal realiteit is aanzienlijk prozaïscher: veel saaie verplichtingen, veel het land in en je altijd schikken naar de Kroon – er is weinig ruimte voor persoonlijke pet projects. In dit geval betekende het voor Meghan ook dat ze in de hiërarchie van de familie altijd achter William en Catherine zou komen, niet een positie die erg paste bij haar ego en onbegrensde ambities. Toen koningin Elizabeth duidelijk had gemaakt dat er geen sprake kon zijn van parttime werken voor 'The Firm', bleek de droomrol een doodlopende weg te zijn.
Traditie & tegenslag
Wallis lag als gescheiden vrouw eveneens gevoelig aan het hof. Ze werd verfoeid door de Windsors. Wat Edward en haar er niet van weerhield te leven als man en vrouw. Toen koning George V op 20 januari 1936 stierf en Wallis' lover koning Edward VIII werd, had ze er dan ook alle vertrouwen in. Ze was op dat moment nog getrouwd met Ernest, maar zei met stelligheid: 'Binnenkort zal ik koningin van Engeland zijn.' Wat niet getuigde van veel kennis, aangezien het niet alleen om Engeland, maar om het gehele Verenigd Koninkrijk ging, inclusief het enorme Gemenebest. Edward dacht echt dat hij het erdoor zou krijgen, maar stuitte op meerdere fronten – politiek, religieus en in de familie – op onverbiddelijke tegenstand.
IJzeren royal regels
Hij deed zijn best om de inmiddels tweemaal gescheiden Wallis de troon te kunnen geven en opperde zelfs een morganatisch huwelijk, waarbij de 'lagere' partij (meestal de vrouw) en eventuele kinderen die uit de verbintenis voortkomen afstand doen van alle aanspraken op titels, rechten en bezittingen van de bruidegom. Hij zou dan koning kunnen blijven, maar zij geen koningin-gemalin worden. Niemand behalve hijzelf was enthousiast over deze optie. Een constitutionele crisis dreigde. Wallis was intussen wel door Time uitgeroepen tot Vrouw van het Jaar, wat haar nog eens bevestigde in haar onbegrensde zelfvertrouwen. Het zou haar laatste hoogtepuntje zijn.
Abdicatie
Edward koos voor de liefde van zijn leven en trad na 326 dagen koningschap – hij was nog niet gekroond – op 10 december 1936 af. Zijn jongere broer, de vader van de latere koningin Elizabeth en de grootvader van de huidige koning Charles III, werd koning George VI. Edward voegde zich bij Wallis, die al in Frankrijk was, op de vlucht voor het schandaal. Ze trouwden in 1937, op wat de tweeënzeventigste verjaardag van koning George zou zijn geweest. Koningin Mary vond de timing een belediging. Edward, die ooit een geliefde prins was, werd een paria – geen van zijn familieleden kwam naar de bruiloft in Château de Candé, dat ze mochten lenen van een Franse miljonair.
Verder in een ander land
De schok die de wisseltroon teweegbracht is te vergelijken met het abrupte vertrek van Harry en Meghan uit het Britse koninklijke huis in januari 2020. Edward gaf de troon op voor zijn vrouw, Harry gaf alles wat hem vertrouwd was op voor zijn grote liefde. Het gevolg was dat de populariteit van beide mannen kelderde, iets waar geen van beiden naïef genoeg rekening mee had gehouden. Via Canada en Los Angeles (met behulp van meerdere bevriende miljonairs) kwamen Harry en Meghan als de hertog en hertogin van Sussex in Montecito terecht, waar ze zich sindsdien met wisselend succes bedruipen met podcasts, tv-producties en boeken. Hun verdienmodel, klagen over de Windsors, is inmiddels dermate uitgemolken dat Meghan een nieuwe lifestyleonderneming is begonnen: American Riviera Orchard.
Nieuw leven
Wallis leefde in een tijd dat werken niet chic werd geacht voor aristocraten en royals. Zeer tegen de zin van zijn moeder en vrouw schonk George VI zijn oudere broer een toelage en de foptitel hertog van Windsor, wat van Wallis hertogin van Windsor maakte. Zoals Meghan haar titel inzet om haar commerciële activiteiten een royal aura te geven, zo gaf de Windsortitel Edward en Wallis een beetje glans binnen de jetset en de Europese aristocratie. Koninklijke hoogheid mocht Wallis zichzelf echter niet noemen – zelfs zwager George vond dat er grenzen waren. Wallis was hier zeer bitter over en begreep niet waarom Edwards familie haar niet accepteerde. In hun eigen huishouden werd ze, om de schijn op te houden, wel aangesproken met 'her royal highness'.
Tikje teleurgesteld
Zonder de glans van de royal family bleken zowel Edward als Harry een beetje tegen te vallen. Beide mannen waren het product van hun opvoeding: niet heel zelfredzaam, niet erg wereldwijd, een beetje saai en niet gewend zelf het initiatief te nemen. Tel daar twee charismatische vrouwen bij op die hen in intelligentie en levenservaring ruim overtreffen en het is begrijpelijk dat de dynamiek binnen de relaties vooral door Wallis en Meghan zijn bepaald. Zoals Wallis verzuchtte: 'You have no idea how hard it is to live out a great romance.' De mannen verdwenen in de marge. Edward was geen groot succes als gouverneur van de Bahama's, Harry heeft alleen nog de Invictus Games als activiteit waarmee hij kan shinen.
Keeping up appearances
Na de Tweede Wereldoorlog settelden Wallis en Edward zich in een villa, in het Bois de Bologne bij Parijs, waar ze een soort minihof bestierden en vrienden ontvingen die de schijn in stand hielden dat het stel nog hoog in de royal hiërarchie stond. In de jaren zestig ontdooiden de verhoudingen met de Windsors enigszins; koningin Elizabeth voelde minder wrok ten opzichte van haar oom dan haar moeder en oma. Nadat Edward in 1972 aan keelkanker was overleden, logeerde Wallis voor zijn begrafenis zelfs in Buckingham Palace. De hertogin kampte de laatste jaren van haar leven met dementie en andere gezondheidsproblemen. In 1980 verloor ze haar spraak, in 1986 overleed ze en werd ze naast Edward begraven in de Royal Burial Ground vlak bij Frogmore Cottage, voorheen de woning van Harry en Meghan.
Hoe nu verder?
Voor de Sussexjes is het afwachten hoe het zal aflopen. Hun niet al te flatteuze bespiegelingen op Harry's familie hebben het onderlinge vertrouwen zo goed als onherstelbaar beschadigd. Het feit dat zowel Charles III als Catherine ziek zijn, heeft nog niet tot toenadering geleid. William heeft geen contact meer met Harry, zoals koning George niet meer op bezoek ging bij zijn oudere broer Edward. Een verzoening tussen de broers lijkt daarom ver weg. Maar onder royals zijn wel gekkere dingen gebeurd, zoals de recentelijk herwaardering voor Wallis als powervrouw. Hoop doet leven.
- Ella Vermeulen
- NL Beeld