Máxima ziet voordelen, critici zijn huiverig vanwege de privacy en vrijheid.
Als de EU beslist om een digitale euro in te voeren, dan moet dat gebeuren met de gedachte dat achtergestelde groepen daar ook voordeel uit moeten kunnen halen. Dat zei koningin Máxima gisteren in een online toespraak voor een topconferentie over de digitale euro in Brussel.
If designed & implemented with inclusion in mind, #CBDCs can offer a powerful tool to help meet some #financialinclusion challenges, #UNSGSA Queen Máxima said virtually for the @ECB - @EU_Commission #DigitalEuro Conference. @EU_Finance #DigitalEU https://t.co/RYQgu5wowN
— UN SG's Special Advocate Queen Máxima (@UNSGSA) November 7, 2022
Een digitale euro moet leiden tot lagere kosten voor bijvoorbeeld financiële transacties, toegang tot financiële diensten voor een breed publiek en moet zo ontworpen zijn dat het veilig is, aldus de Royal Econome.
Voor- en nadelen
De digitale euro moet onder andere fraude en geld witwassen tegengaan, maar heeft niet alleen maar positieve kanten. Critici waarschuwen voor de grote gevolgen die de invoering van de digitale munt kan hebben voor de vrijheid en privacy van burgers. Zo kan het een opstapje zijn naar het uitfaseren van betalen met contant geld of het omzeilen van commerciële banken.
Massa-surveillance
"Straks bepaalt de overheid waar jij je geld aan mag uitgeven", waarschuwde SP-Kamerlid Mahir Alkaya in de Telegraaf. Niet alleen zouden burgers door een dergelijke munt de zeggenschap over hun eigen geld verliezen, ook maakt het uitgebreide monitoring mogelijk, zegt Alkaya. "Stel je voor dat de overheid kan meekijken bij wat jij met je geld doet. Dan kom je in een soort massa-surveillance-staat terecht."
Nederlanders relatief ongeïnteresseerd in de digitale euro. #CBDC
— Mahir Alkaya (@MahirAlkaya) November 3, 2022
Dit is een probleem. https://t.co/icgaR5C5dT
Volgens het SP-Kamerlid is dit iets wat maar heel weinig Nederlanders zich beseffen. "Nederlanders zijn relatief ongeïnteresseerd in de digitale euro (online te herkennen aan de hashtag #CBDC). "Dit is een probleem", reageerde hij op Twitter naar aanleiding van een onderzoek.
Ben jij geschrokken van Barbara Baarsma en haar #CO2Budget? Het is allemaal nog veel erger dan je denkt. Luister naar @MahirAlkaya die er een boek over schreef en voor de Tweede Kamer in de gaten houdt wat de EU uitvreet. #opznbek #Op1npo https://t.co/1J6GnEMx9z pic.twitter.com/MU0aMUEkK6
— Marianne Zwagerman (@mariannezw) August 2, 2022
"Het gevaar bestaat dat we, zonder dat wij volksvertegenwoordigers daar invloed op hebben, in een dystopische wereld terechtkomen, waarin de overheid alles in de gaten houdt, waarin de staat onze betalingen kan traceren en digitaal geld zo kan programmeren dat bepaalde groepen worden uitgesloten. Ondenkbaar? Ik hield een avondklok ook voor onmogelijk."
Chinese toestanden
Concreet komt het er op neer dat de overheid met de digitale euro in de gaten zou kunnen houden of je diesel tankt, roomboter of sigaretten koopt of wel eens bij de slijter binnenloopt. En je daarvoor voor het algemeen belang of 'voor je eigen bestwil' sancties zou kunnen opleggen. Zover is het allemaal nog niet, maar het is wel zinvol om in het hele proces niet in te dommelen.
Gegevensbescherming
Mocht er een digitale euro komen dan moeten niet alle transacties worden gevolgd en nagetrokken, zo waarschuwde ook het Europees Comité voor gegevensbescherming (EDPB) vorige maand, dat onder een bepaalde grens voor volledige anonimiteit pleit. Het EDPB is een orgaan waarin alle nationale privacytoezichthouders uit de Europese Unie samenwerken bij hun toezicht op de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), waaronder ook de Autoriteit Persoonsgegevens.
Máxima sprak in haar UNSGSA-rol
Koningin Máxima sprak de bijeenkomst gisteren online toe in haar hoedanigheid van speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN) voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (afgekort UNSGSA).
Koningin Máxima houdt online een toespraak bij ECB conferentie over digitale euro https://t.co/Av0tIRMZFJ pic.twitter.com/3YOAOUszUF
— De Oranjes (@DeOranjes) November 7, 2022
Zij zet zich in deze functie wereldwijd in om financiële diensten voor iedereen, ook lage inkomensgroepen en kleine en middelgrote bedrijven, toegankelijk te maken. Vorige maand nog hield Máxima een toespraak bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington over digitaal geld.
De conferentie is georganiseerd door de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank (ECB). De commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, is van plan komend voorjaar een wetgevend voorstel voor de digitale euro in te dienen.
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in