Roadtrip in haar eentje: 'Het is nu eens tijd voor mij.'
Chinese Su Min had genoeg van huishoudelijk werk en een ongelukkige huwelijk en is inmiddels al zes maanden onderweg. Tijdens haar solo roadtrip slaapt ze in een tentje op haar auto. Haar dochter en kleinkinderen heeft ze in de tussentijd één keer gezien, haar echtgenoot helemaal niet. En ze is gelukkiger dan ooit.
"Ik ben een echtgenote, een moeder en een grootmoeder geweest," zegt Su. "Het is nu eens tijd voor mij, ik ben erop uit gegaan om mezelf te vinden."
Na zich haar hele leven te hebben geschikt in de verwachtingen rond een vrouw in China zijn – ooit werkte ze in een fabriek, daarna was ze huisvrouw - ontpopte Su zich als een onbevreesde roadtripper en internetsensatie met meer dan 1,35 miljoen volgers die haar Auntie Su noemen. Het zijn niet zozeer de vergezichten die ze deelt die boeien – al mogen die er zijn – het zijn vooral de intieme onthullingen op haar tijdlijn die Chinese vrouwen rechtop laten zitten.
Su vertelt over aan gewelddadige huwelijk, haar ontevredenheid met haar bestaan als huisvrouw en hoe ze geniet van haar huidige vrijheid. En raakt daarmee een gevoelige snaar, als een soort 'Accidental Feminist'. Oudere vrouwen vertellen haar hoe pijnlijk herkenbaar haar verhaal is. En voor jonge vrouwen is ze een bron van inspiratie en advies over het huwelijk en kinderen opvoeden. "Ik wou dat mijn moeder als Tante Su voor zichzelf kon leven," zegt een van haar volgers, "in plaats van gevangen te zitten in haar leven."
Su's populariteit is mede te danken aan twee ontwikkelingen. De eerste is de razendsnelle uitrol van Internet over China en de tweede is een groeiend bewustzijn van gelijkheid tussen man en vrouw, in een land waar die rollen nog heel traditioneel worden ingevuld.
"Eerst dacht ik dat ik de enige ongelukkige persoon ter wereld was," zegt Su. "Inmiddels weet ik dat er veel meer zoals ik zijn."
Voor ze vertrok uit het zuidelijke Hainan had Su amper gereisd, al droomde ze wel van autorijden. Tijdens haar jeugd in Tibet miste ze soms de schoolbus naar huis en moest dan 19 km door de bergen lopen. Altijd als er een truck passeerde, stelde ze zich voor dat ze achter het stuur zou zitten, veilig en comfortabel. Auto's waren destijds zeldzaam, het leek een onhaalbare droom.
Op haar achttiende verhuisde ze naar Henan waar ze werkte in een kunstmestfabriek. Vijf jaar later trouwde ze met haar man die ze slechts een paar keer had ontmoet. Niet ongebruikelijk in die tijd, ze dacht dat het een einde zou maken aan de vele taken die ze thuis had.
Rothuwelijk, afgestompt door huishoudelijk werk, Su wilde iets anders
In plaats daarvan kreeg ze alleen maar meer huishoudelijk werk te doen, in combinatie met verbaal en fysiek geweld. Haar man verdween soms dagen en als ze vroeg waar hij was geweest, sloeg hij haar met een bezem. Bij hem weggaan overwoog ze niet: het sociale stigma was te hoog.
Su voedde haar dochter op en zorgde voor de tweeling van haar dochter. Soelaas zocht ze in romans over tijdreizen en Koreaanse soaps. Ze was boven alles heel eenzaam en behoorlijk depressief. Tot ze in 2019 online een filmpje vond van iemand die liet zien hoe je in je eentje kon kamperen tijdens een roadtrip.
In de maanden daarna verslond ze alles wat ze kon vinden over roadtrips, maakte aantekeningen, maakte een plan en maakte een budget. En toen haar kleinzonen in september naar de kleuterschool gingen, maakte ze de kleine VW Polo die ze een paar jaar eerder had gekocht van haar spaargeld en pensioen klaar voor haar reis.
Haar dochter was bezorgd, haar echtgenoot bespotte haar. Su bond haar tent op de auto, pakte een minikoelkastje en een rijstkoker in en zette koers aar Zhengzhou. Van haar reis postte ze filmpjes, waarvan er in oktober eentje viraal ging op Douyin, de Chinese TikTok. Ze vertelde erin hoe onderdrukt ze zich voelde door het huishouden en haar man. "Waarom ik op reis wil? Omdat het leven thuis echt te erg is."
Su is verrukt van haar vrijheid en eet zoveel hete pepers als ze wil
Ze is inmiddels ruim 13.600 km verder. Ze rijdt en woont in haar auto, ze slaapt er bovenop, boven de achterbank hangt meestal een wasje. Su is verrukt van haar vrijheid: ze kan zo hard rijden als ze wil, ze kan stoppen wanneer ze wil. Waar ze stopt, maakt ze nieuwe vrienden en eet zoveel hete pepers als ze wilt: haar gezin hield er niet van, ze had ze jaren niet op het menu staan.
Mannen reageren soms vijandig op haar omdat ze de vuile was buitenhangt, Su blijft er kalm onder. Volgens haar dochter Du Xiaoyan is haar moeder een ander mens. "Wat ze wil doen, doet ze gewoon, waar ze eerst bang voor alles leek."
Su is vooralsnog niet van plan om terug te keren naar huis. Eerst wil ze heel China zien en daar heeft ze nog wel een paar jaar voor nodig. Een echte feminist vindt ze zichzelf niet: "Het heeft me vele jaren gekost om in te zien dat ik voor mezelf moet leven en dit is nieuw voor me. Het is niet iets wat ik al ben. Nu ik eindelijk onderweg ben, wil ik mijn oude leven achter me laten. Er is tijd voor nodig om het naar de achtergrond te laten verdwijnen. Veel dingen kunnen een uitkomst hebben die je nooit had kunnen bedenken, als er genoeg tijd overheen is gegaan."
Foto's (c) Su Min
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in