Al die diplomatieke ervaring van Kaag komt nu goed van pas.
Vicepremier Sigrid Kaag en de Surinaamse president Chan Santokhi hebben vrijdag een "goed en openhartig" gesprek gehad, in het kader van het voornemen van de Nederlandse regering om excuses aan te bieden voor het slavernijverleden. Kaag zei dat na afloop van het overleg in Paramaribo.
Waardering
Van de felle kritiek die onder Nederlandse Surinamers klonk op de excuus-plannen van het kabinet, is in Paramaribo geen sprake. "Wij stellen het bijzonder op prijs dat door Nederland een hoge autoriteit gestuurd is naar Suriname in de persoon van mevrouw Kaag," aldus president Chan Santokhi.
Santokhi houdt in het midden of Suriname de excuses formeel zal aanvaarden, maar verklapt wel dat er ‘na 19 december’ wordt ‘doorgewerkt om de samenwerking te blijven versterken’.
Hij zei het wel jammer te vinden dat hij en zijn regering laat zijn geïnformeerd over de mogelijke excuses. Maar nu ze mondeling, door een vicepremier en ín Paramaribo zijn toegelicht, lijkt alle kou wel uit de lucht.
ANP
In antwoord op enkele vragen van journalisten zei Kaag dat ze naar Suriname is gekomen, omdat er misschien een verkeerd en onvolledig beeld was ontstaan over de "betekenisvolle boodschap" die de Nederlandse regering op 19 december bekend zal maken.
Kaag sprak later ook nog met de voorzitter van het parlement Marinus Bee en Dew Sharman, die voorzitter is van de commissie mensenrechten.
Ze gaf verder aan dat de Nederlandse regering 19 december ziet als "de eerste dag van een nieuwe pagina in de geschiedenis die we nog samen moeten schrijven. Erkennen, excuses en herstel zijn daarbij belangrijke uitgangspunten," aldus Kaag, die eerder in haar carrière als diplomaat en daar nu duidelijk de vruchten van plukt.
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in
- ANP