In coronatijd werd hoogleraar virologie Marion Koopmans (61) een BN’er. Met grote gevolgen voor haar persoonlijke leven. Gelukkig ook leuke, zoals een boek schijven, samen met haar zoon Mischa.
'De wereld doet soms wel alsof, maar het virus is nog lang niet weg. Nog steeds komen er nieuwe golven en keer op keer moeten we bekijken hoe we die te lijf gaan.
Toch staan we er inmiddels veel beter voor. Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers heeft besloten dat de sectoren zelf moeten bepalen hoe ze corona aanpakken. Ik vraag me af hoe dat gaat uitpakken. Het ministerie geeft dan wel een seintje aan de sectoren, maar daarna moeten die zelf aan de slag. Ik heb mijn twijfels of dat tot veel actie zal leiden.
Nu de coronamaatregelen steeds meer losgelaten worden, is het bovendien te verwachten dat we naast een corona- ook een griepgolf krijgen. De scholen sluiten bijvoorbeeld niet en griep verspreidt zich vooral via kinderen.
Ik zit in het OMT-V team en dat zegt, volgens mij terecht, steeds: ‘Laat je vaccineren.’ Zelf heb ik afgelopen voorjaar corona gehad. Ik ben best beroerd geweest, maar gelukkig gewoon thuis op de bank.’
Nouveau
Met grote regelmaat verscheen hoogleraar virologie Marion Koopmans de afgelopen drie jaar op tv om uit te leggen wat corona is en hoe die ziekte het best kan worden aangepakt. Als lid van het OMT, de medische adviesraad van de overheid, legde ze de maatregelen uit, van zelftesten, het dragen van mondkapjes en vaccineren tot het sluiten van scholen, theaters en winkels.
Dat werd haar door veel mensen niet in dank afgenomen. De onvrede richtte zich op haar persoonlijk. ‘Dat heeft mijn leven en dat van mijn gezin zwaar beïnvloed. Er waren mensen die het mij persoonlijk kwalijk namen dat het dagelijkse leven lange tijd zwaar ingeperkt was.
Ook zijn er mensen die me bedreigen en rechtszaken tegen me aanspannen. Ze beschuldigen me van misdaden tegen de menselijkheid, waarbij ik zelfs duizenden doden op m’n geweten zou hebben door de maatregelen en de vaccins, die wij, ik ook, hebben aanbevolen.
Het gevolg hiervan is dat ik met beveiliging leef als het gaat om optredens in het openbaar. Ik moet met de taxi gehaald en gebracht worden en in de zaal zitten beveiligers.
Nouveau
Dit heeft allemaal veel impact op ons persoonlijke leven. Als gezin samen op pad, wat we heel graag doen, is er in Nederland nauwelijks meer van gekomen. Zelfs in Parijs en Berlijn werd ik herkend door Nederlanders.
Nee, ik heb nooit overwogen m’n haar rood te verven, waardoor ik onherkenbaar zou zijn. Ik ben wie ik ben en daar hoort mijn grijze kuif bij. Eén keer zijn we samen weggeweest, naar Portugal. Daar konden we gewoon met z’n vieren, ik, man, zoon en dochter, uit eten gaan en buiten rondlopen. Echt heerlijk.’
Er is ook een leuk gevolg van de pandemie. ‘Het boek dat ik samen met m’n zoon Mischa Huijsmans heb geschreven. Het is al wandelend tot stand gekomen. Hij heeft me geïnterviewd, de tekst is van hem. Omdat hij al zeven jaar in Londen woont en werkt, heeft hij het in het Engels geschreven, wat daarna weer vertaald is.
We maken samen een boekentoer, wat we heel leuk vinden. Mischa is er wel wat zenuwachtig voor, maar we gaan het doen: samen in talkshows en een paar grote interviews. Het boek (Viroloog in een veranderende wereld) is opgedragen aan mijn ouders, negentigers, die in Limburg wonen. Als ik de afgelopen tijd werd uitgenodigd door de Limburgse tv, zei ik vrijwel altijd ja, want ik wist dat mijn ouders me dan zagen. Ze zijn bezorgd om me, maar tegelijk trots’.
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in
- Nouveau