Vrouwen zijn bij de aanstaande verkiezingen in november goed vertegenwoordigd. Lilian Marijnissen voert de SP aan, Esther Ouwehand is lijsttrekker van de Partij voor de Dieren en Mirjam Bikker heeft dezelfde rol binnen de ChristenUnie.
Powervrouwen
Dilan Yesilgöz is lijstrekker voor de VVD en bij de BoerBurgerBeweging is dat Caroline van der Plas. Haar sidekick wordt Mona Keijzer, zoals gisteren bekend werd gemaakt.
Behalve Keijzer komen er meer overstappers uit andere partijen op de lijst, onder wie een aantal Tweede Kamerleden. Het gaat dan om Lilian Helder van de PVV en Nicky Pouw-Verweij, waarmee de partij qua representatie van vrouwen met kop en schouders boven de rest uitsteekt.
Lilian Helder
Wouter de Wilde | NL Beeld
NRC typeerde Lilian Helder ooit als ernstig, hardwerkend Kamerlid, die zich steeds secuur voorbereidt op Kamerdebatten, maar die buiten werktijd “een goedlachse flapuit” is. Helder studeerde rechten aan de Radboud Universiteit Nijmegen en werkte voor zij de politiek in ging als advocaat in Eindhoven.
De thema’s waarop ze zich als Kamerlid van Geert Wilders’ PVV al sinds 2010 heeft geprofileerd, zijn dan ook vooral justitie, veiligheid en politie. Recent nog maakte zij zich hard voor religieus neutrale politie-uniformen. Demissionair minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid noemt haar “een van de best ingelezen, best ingevoerde en meest ervaren Kamerleden”.
Nicky Pouw-Verweij
ANP
Nicky Pouw-Verweij komt via Forum voor Democratie en JA21 bij de BBB terecht. Ze studeerde geneeskunde, is gepromoveerd arts en profileerde zich vooral op medische en medisch-ethische thema’s. Pouw-Verweij is verder een fan van Margaret Thatcher. In Trouw zegt ze: “Voor mij betekent conservatief zijn dat je niet gelooft dat elke verandering ook een verbetering is. Je kijkt met waardering naar wat we nu hebben, hoe onze tradities zijn opgebouwd, en probeert het goede ervan te behouden.”
Conservatisme betekent niet de klok terug draaien, wil Pouw-Verweij benadrukken. En conservatisme gaat, al zegt ze het met enige aarzeling, voor haar óók samen met feminisme. “Als je nu zegt dat je een feminist bent, dan hebben veel mensen een beeld voor zich van een mannen-hatende-altijd-kwade-verongelijkte vrouw. Dat ben ik niet. Aan de andere kant: ik ben 32, ik ben arts, ben gepromoveerd. Ik ben senator geweest en Tweede Kamerlid, ik heb een gezin met een man die minder dagen werkt dan ik. Dus zeg het maar.”
En verder?
Sylvana Simons stapt uit de politiek, het is nog niet bekend wie het nieuwe gezicht van Bij1 wordt. Nilüfer Gündogan, die in de Kamer in haar eentje een fractie vormde, keert na de verkiezingen niet terug.
De eerste prognoses
Met nog ruim twaalf weken tot de Tweede Kamerverkiezingen te gaan, wijst een peiling van I&O Research op een politieke aardverschuiving. Als mensen nu gevraagd wordt op wie ze zouden stemmen, zou Pieter Omtzigt en zijn posse met powervrouwen volgens het onderzoeksbureau met zijn nieuwe partij Nieuw Sociaal Contract op 31 zetels kunnen uitkomen en daarmee in één klap de grootste worden.
De huidige (demissionaire) regeringspartijen leveren in de peiling allemaal in, waarbij het CDA op een historisch laag zetelaantal van 3 wordt gepeild - de partij heeft nu 15 Kamerzetels. D66 zou van de 24 zetels in de Tweede Kamer nu naar 7 zakken. De VVD, al jaren de grootste in de Kamer, wordt op 22 zetels gepeild, tegenover de huidige 34 zetels. Bij de ChristenUnie is het verlies het kleinst: van 5 naar 4.
De BBB, bij de afgelopen Statenverkiezingen nog de grote winnaar, zou volgens het onderzoek van I&O research op 13 zetels komen, flink minder dan de 21 zetels bij de vorige peiling op 17 juli. De nieuwe samenwerking GroenLinks-PvdA, onder leiding van Frans Timmermans, zou uitkomen op 28 zetels. Dat zijn er 11 meer dan de partijen nu samen in de Kamer hebben.
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in