Het is belangrijk de financiële pijn eerlijk te verdelen.
In een crisis als deze zouden vooral de mensen met een laag- of middeninkomen geholpen moeten worden, vindt topeconome Marieke Blom (48). Maar een groot deel van de miljarden komt tot nu toe bij de rijkere helft van Nederland terecht.
Een oorlog in Europa, torenhoge gasprijzen en boodschappen die soms tot 20 procent duurder worden: Blom begint haar nieuwe baan als wereldwijd hoofdeconoom bij ING in turbulente tijden.
Dit is nog maar het begin
Al voorziet de econome dat 'er nog veel meer aan gaat komen'. Minder dan de helft van de Nederlandse huishoudens heeft bijvoorbeeld nog een vast energiecontract. En wie een variabel contract heeft, heeft nog niet altijd een hoog tarief omdat die elk half jaar gewijzigd worden, zegt Blom tegen RTL Nieuws. "Dat is ook de reden dat het Malieveld nog niet vol staat."
Geen gelijke kansen
De komende maanden gaat dat verschuiven: bij steeds meer huishoudens gaat er een onbetaalbare energierekening op de mat vallen. Volgens Blom heeft niet iedereen gelijke kansen om veel geld te verdienen en is het aan de politiek om ervoor te zorgen dat de financiële pijn eerlijk verdeeld wordt in deze crises.
In haar ogen doet het kabinet dat niet: "Het verlagen van de accijnzen op benzine is daar het ergste voorbeeld van. Mensen met een hoog inkomen hebben 1 of 2 auto’s, rijden een grotere auto en rijden meer kilometers."
"Als je benzine goedkoper maakt, help je dus vooral de hogere inkomens. Het eerste steunpakket van 7 miljard hielp uiteindelijk vooral de groep die het niet nodig had," zegt ze. "Naar schatting is 70 procent van het geld bij rijkste helft van Nederland terechtgekomen. De lagere en middeninkomens hebben veel minder geprofiteerd."
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in