Topondernemer Merlin Melles – founder en CEO van Founders Carbon Network (fCN) – is niet alleen een grote speler op zakelijk gebied. Want ook als het aankomt op haar inzet voor goede doelen is Merlin een waar rolmodel.
Zo vulde ze maar liefst twee tafels voor het benefietdiner van het Sikkelcelfonds op 23 maart – een avond die een indrukwekkende €130.000 heeft opgeleverd ten behoeve van verder onderzoek naar de ziekte. Merlin kon in haar drukke agenda wat tijd vrijmaken om Nouveau hierover te woord te staan.
Allereerst Merlin’s belangrijkste levensles:
Gebruik je charme
Een powervrouw als Merlin konden we niet laten gaan zonder te vragen naar haar gouden advies voor andere vrouwen. “Vrouw zijn is een asset, zeg ik altijd. Je staat altijd met 1-0 voor op de mannen. En dan heb ik het niet over looks, maar gebruik je vrouw zijn – je intellect, je kennis, je charmes. Dan sta je altijd een streepje voor.
Ik snap niet dat vrouwen nog steeds moeilijk doen over het glazen plafond. Tuurlijk is dat er op sommige plekken nog, maar breek er doorheen of ga ergens heen waar je wel wordt gewaardeerd. Denk niet ‘het is een mannenwereld’, maar draai het om door je vrouwelijkheid te gebruiken.
En, als vrouwen onderling, steun elkaar! Vrouwen zijn vaak zo onaardig tegen elkaar en dat vind ik onbegrijpelijk. Steun elkaar, zakelijk en privé, dan wordt de wereld een stukje mooier.”
Over haar goede doel
Sikkelcelziekte is een ernstige bloedziekte die veel pijn en een sterk verkorte levensverwachting met zich meebrengt. Wereldwijd worden er ieder jaar 300.000 baby’s met sikkelcelziekte geboren.
In Nederland lijden ruim 1000 kinderen aan de ziekte – ongeveer even veel als het aantal kinderen dat jaarlijks behandeld wordt voor leukemie. Ondanks dat is sikkelcelziekte bij het grote publiek vrijwel onbekend. Genezing is nog niet mogelijk en de behandelopties zijn – ook in Nederland – heel beperkt. Een inzamelingsactie was dan ook hard nodig.
Sikkelcelziekte komt voornamelijk voor bij mensen van kleur. Dit komt doordat dragerschap van het gen ook beschermt tegen malaria. In gebieden waar malaria veel voorkomt hebben dragers van sikkelcelziekte dus altijd een evolutionair voordeel gehad. Ze leefden langer en kregen meer kinderen, vaak met andere dragers van het gen.
Snelle vermenigvuldiging
Uiteraard vroegen we Merlin waarom juist dit doel haar zo aan het hart gaat. “In mijn netwerk zitten veel succesvolle ondernemers en die hebben bijna allemaal een goed doel. Er zitten 500 mensen in mijn netwerk, dus ik kan uiteraard niet alles steunen, maar ik probeer elk jaar de meest bijzondere of onderbelichte organisaties eruit te pikken.
Zo hebben we ook grote spelers als Make A Wish en het Kankerfonds aan boord, maar ook doelen die wat minder bekend zijn, waaronder het Sikkelcelfonds.
Een lid die vroeg mij of ik deze ziekte kende, en stelde mij ervan op de hoogte dat 40 miljoen mensen op wereld hieraan lijden. Dat zijn vooral mensen van kleur, maar doordat er steeds meer gemengde relaties zijn en dus steeds meer kinderen met een gemengde achtergrond vermenigvuldigt dit aantal zich in rap tempo.”
Dit maakte dat Merlin zich geroepen voelde een podcast te wijden aan het onderwerp. “Door de podcast kwam ik in contact met Jörgen Raymann, ambassadeur van het Sikkelcelfonds, die me van nog meer informatie kon voorzien. Ik vroeg hem hoe de organisatie geld inzamelt voor onderzoek, en zo kwam het benefiet ter sprake. Ik besloot gelijk deze avond te ondersteunen door twee tafels te vullen met betrokken ondernemers die mooie veiling items invullen of aankopen om zo het goede doel te steunen.”
Meelopen op de poli
De steun van Merlin gaat verder dan het financiële aspect – graag verdiept ze zich in het doel. Zo moet ik nog meelopen op de sikkelcelziekte poli. “De ziekte zorgt voor extreme pijnaanvallen, en mensen die eraan lijden kunnen niet heel oud worden.
In Nederland lijden naar schatting 2000 mensen aan de ziekte. Je zou dus kunnen zeggen dat het een beetje een niche ziekte is, maar ook deze 2000 mensen behoeven aandacht en oplossingen. Tijdens het benefiet is er €130.000 opgehaald, en dit geld wordt gebruikt voor internationaal onderzoek. Organisaties uit verschillende landen werken samen om verder onderzoek naar behandeling en genezing mogelijk te maken en te kijken wat ze kunnen doen aan dit gen.”
De betrokkenheid van Merlin staat buiten kijf, en niet alleen als het gaat om dit doel. “Het Borstkankergala steun ik ook, en niet alleen omdat ik zelf twee keer borstkanker heb gehad. Verder vind ik sport en spel heel belangrijk, dus draag ook vaak bij aan de initiatieven van de Johan Cruyff Foundation.
Ik wil mijn netwerk niet te veel belasten met werk voor goede doelen omdat ze zelf ook al goede doelen hebben, dus zoek echt naar organisaties die de hulp het hardst nodig hebben. Gelukkig zijn de ondernemers binnen fCN altijd bereid te helpen.”
Alcoholvrij
Merlin is onder de indruk van hoe ondernemers kosten noch moeite sparen als het gaat om het ondersteunen van een goed doel. Zo ook gisteravond. “Robbertjan Mercuur van Mercuur’s Catering verzorgde het diner en die snapt het écht. De gerechten waren prachtig en van zulk hoog niveau, die hebben het gala echt gemaakt. Robbertjan is een bijzonder mens, hij staat altijd klaar en heeft belangeloos meegedaan.
Uit mijn netwerk zette ook Martijn van der Ven van Bellini World zich in, een drankmerk dat ook alcoholvrije drankjes biedt. Op zo een avond vind ik het heel belangrijk dat die optie er ook is. En verder wil ik nog Marjon Cnossen noemen, professor kinderhematologie, die zich sterk maakt voor deze ziekte die een voorbeeld is van medische ongelijkheid.”
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in
- XX