Wees minder bescheiden en vergroot je kansen.
Heb je ook het gevoel dat mannelijke collega's meer kansen krijgen om zich verder te ontwikkelen met cursussen en trainingen? Dan zou je daar wel eens gelijk in kunnen hebben.
Econoom Ingeborg Kroese deed onderzoek naar bedrijfstrainingen en ontdekte dat daar nog wel iets verbeterd kan worden op het gebied van gelijke kansen voor vrouwen.
Haar eerste conclusie is dat trainingen uitgaan van gelijke behandeling – één aanpak voor iedereen – maar dat dit niet betekent dat alle deelnemers gelijke kansen krijgen.
Vrouwen op achterstand
"Zo gaven in mijn onderzoek vrouwen aan dat zij zich op het werk meer moeten bewijzen, vaker onderbroken worden tijdens vergaderingen, minder vragen durven te stellen om geen irritatie op te wekken bij mannelijke collega’s," zegt Kroese in het Algemeen Dagblad.
"Als je die verschillen tussen mannen en vrouwen niet meeneemt in trainingen, dan leren de deelnemers ook niet om met die verschillen om te gaan.”
Het mag wel wat diverser
De tweede uitkomst is dat voor, tijdens en na de training gender op allerlei aspecten een rol speelt, maar niet wordt onderkend. "Het begint bijvoorbeeld al met toegang krijgen tot trainingen. Europees onderzoek laat zien dat vrouwen minder ruimte krijgen om trainingen te volgen."
"Ook logistiek speelt gender een rol. Trainingen worden soms gegeven op afgelegen locaties waar je in het weekend naartoe moet reizen, wat voor vrouwen moeilijk te combineren kan zijn met zorgtaken."
Stereotype voorbeelden
"Je ziet dat in het cursusmateriaal vaak cases worden aangehaald met succesvolle mannelijke leiders. En dan kan ook de samenstelling van de groep een rol spelen. Het kan lastig zijn als je als enige vrouw in een training zit en er een dominante sfeer heerst. Na afloop kunnen vrouwen zo’n training heel anders hebben ervaren dan mannen."
Hoe dan wel?
Zaak is dus je niet weg te laten drukken en zelf alert te zijn op het aanbod aan trainingen dat er is. Pro-actief optreden en aangeven dat je graag een cursus wilt volgen, is altijd een goed idee.
Heidagen zijn inderdaad lastig te combineren met zorgtaken, maar kijk toch of je er een oplossing voor kunt vinden, als het echt niet anders kan. Voor je carrière is het belangrijk dat je laat zien dat je bereid bent hierin te investeren.
Spreek je uit bij rolbevestigende voorbeelden: dat vooral mannelijke collega's op cursus gaan, dat er in trainingen vooral beelden van mannen worden gebruikt, dat er geen jongens-onder-elkaar-sfeertje ontstaat. Veel mannen zijn zich hier steeds meer van bewust, je zult vermoedelijk meer bijval krijgen dan je denkt.
Foto (c) Getty Images
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in