'Soms twitter ik een citroentje: azijnpisser.'
VVD-Kamerlid Mariëlle Paul wordt de nieuwe, demissionaire minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs. Dat bevestigt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD). Paul volgt daarmee Dennis Wiersma op. Die stapte vorige maand op na aanhoudende berichten over grensoverschrijdend gedrag.
Ze zal vrijdag op Paleis Huis ten Bosch worden beëdigd door koning Willem-Alexander, die wat afpendelt in zijn vakantie. Met de komst van Paul zitten er voor het eerst in de geschiedenis meer vrouwen dan mannen in het kabinet. In totaal bestaat het kabinet uit 29 bewindspersonen: twintig ministers en negen staatssecretarissen. Van de ministers zijn er nu elf vrouw, en bij de staatssecretarissen zijn dat er vier.
Het kabinet-Rutte IV was al het meest 'vrouwelijke' kabinet uit de geschiedenis, maar nu zijn vrouwen dus ook in de meerderheid in de Trêveszaal.
Wie is Mariëlle Paul?
NLBeeld / Jeroen Meuwsen
Paul (56) is op dit moment een van de onderwijswoordvoerders in de VVD-fractie. Ze studeerde rechten en was directeur Communicatie van bouwbedrijf BAM toen ze in 2021 in de Tweede Kamer kwam. Bij de laatste formatie onderhandelde ze mee over de onderwijsparagraaf in het coalitieakkoord.
Corona-commissie
Paul is voor het grote publiek nog onbekend. Afgelopen jaar was ze druk met het voorzitten van de commissie die een parlementaire enquête moet voorbereiden over de aanpak van de coronapandemie.
Binnen die commissie wilde het nog wel eens rommelen, omdat de Kamerleden die erin zitten vaak zeer van mening verschillen over de ernst van het virus en het doel van de gekozen aanpak door de regering. Uiteindelijk werden de rijen weer gesloten.
Het besluit of er daadwerkelijk een enquête wordt gehouden is voorlopig uitgesteld tot het najaar, als er een nieuw rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) ligt. Verschillende fracties hebben aangegeven dat ze geen Kamerleden beschikbaar hebben voor de enquêtecommissie.
Enorm vereerd om te worden voorgedragen als minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs.
— Marielle Paul (@marielle_paul) July 18, 2023
Ieder kind verdient de kans het beste uit zichzelf te halen. Goed onderwijs draagt daaraan bij. Veel zin om hier vanuit het Kabinet mee aan de slag te gaan!https://t.co/9bkVTfj0on
Paul is geboren in Geldrop. Haar ouders waren kort daarvoor vanuit Pakistan naar Nederland gekomen, omdat haar vader een baan had gevonden bij DAF. In haar profiel op de VVD-site beschrijft ze zichzelf als "een Brabantse met Pakistaanse roots".
In NRC zei Mariëlle Paul begin dit jaar dat ze op sociale media vaak wordt uitgescholden, zij zou de 'zwarte excuustruus' zijn van de VVD. Ze zei: "Ik kan er chagrijnig en ook wel verdrietig van worden. Vooral als ik het druk heb en mijn weerstand wat minder is. Dan denk ik: jullie kennen mij niet, waarom doe je dit?"
In haar tijd in het bedrijfsleven speelde dit niet. In de politiek, merkte ze aan de reacties op sociale media, was dat helemaal anders. Maar dan dacht ze, zei ze, ook: "Die toetsenbordridder heeft dit eruit gebraakt en doet nu iets anders. En ík heb er last van. Ik voel ook weleens acute woede maar reageren is a waste of time. Soms twitter ik een citroentje: azijnpisser."
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in
- ANP / Laurens van Putten