'Black people zijn de 'Curators of Cool'. Nu nog erkenning.'
Wat meteen opvalt aan de tentoonstelling Voices of Fashion: black couture, beauty & styles is hoe veelzijdig het gebodene is. Meer dan zeventig professionals uit de modewereld leenden hun werk en ervaring aan de expositie, die zich uitstrekt van streetwear en modellen tot haute couture.
(c) Roger Neve / Nouveau 2021
"Zwarte mensen zijn vaak trendsetters, maar dat zie je niet terug in de modegeschiedenis, de collecties van musea of in programma’s van opleidingen," zegt Voices of Fashion co-curator en mode-activist Janice Deul.
Samen met modeconservator Ninke Bloemberg bracht ze de invloed van zwarte ontwerpers op de internationale mode in beeld, evenals de stereotyperingen die er nog altijd zijn rond zwarte mode, stijl en beauty.
De tentoonstelling is onderverdeeld in drie hoofdthema’s: couture, de invloed van streetwear en hiphop, en beauty. "We hebben het ingestoken als Diversity Rules," zegt Deul. "Het is een viering van black beauty, talent en cultuur, die hopelijk tot nadenken stemt en modellen en ontwerpers de credits geeft die ze verdienen."
"Enerzijds om te laten zien wat er al is en wat er momenteel ontbreekt op de reguliere podia. Anderzijds om de blinde vlekken van het koloniale verleden die bestaan in musea, de pers en in opleidingsinstituten aan de kaak te stellen. De visie op mode en schoonheid is door die witte blik gekleurd en wordt daar nog altijd in hoge mate door bepaald."
Van zwarte ontwerpers wordt vaak gedacht dat ze vooral streetwear ontwerpen. Om dat stereotiepe te doorbreken, opent Voices of Fashion met met circa dertig couturestukken, waaronder een installatie van Thebe Magugu.
De boodschap van de tentoonstelling is niet zo in your face, volgens Janice. "We willen ook gewoon dat mensen genieten van wat ze zien," zegt ze in Fashion United. "We brengen die thema’s dus niet heel expliciet; een onderwerp als ‘cultural appropriation’ kaarten we bijvoorbeeld aan middels een film over Vlisco, van de Brits-Nigeriaanse regisseur Aiwan Obinyan.
'Veel ontwerpers hebben nooit de erkenning gekregen die ze verdienden'
In de zaalteksten vertellen we meer over de ontwerpers en laten we zien dat velen nooit de erkenning hebben gekregen die ze verdienden. Als je de teksten niet leest, kan het zomaar zijn dat die boodschap je ontgaat. De tentoonstelling is heel gelaagd. Je moet echt goed kijken en goed lezen."
Het gaat langzaam de goede kant op met meer diversiteit in de mode- en mediawereld, maar Deul houdt een slag om de arm. "Wat we vooral zien, zou je symboolpolitiek kunnen noemen," zegt ze in het Noordhollands Dagblad. "Dat er ineens wel veel zwarte modellen op covers worden geplaatst. Dat er op social media meer kleur te zien is."
'Het gaat me om de binnenkant van de modesystemen'
"Maar waar het me eigenlijk om gaat, is niet die buitenkant. Het gaat me om de binnenkant van de modesystemen. Niet alleen diversiteit dus, maar ook inclusiviteit. Dat er ook hoofdredacteuren van kleur zijn, redacteuren van kleur, stylisten, fotografen… over die hele linie moeten we nu voor verandering gaan. Op dat punt zie ik dat we heel erg achter blijven. Dat is nu de grote uitdaging."
Nog even dit
- Voices of Fashion: Black Couture, Beauty & Styles is, zodra de musea heropenen, te bezoeken in het Centraal Museum in Utrecht, waar online en op de socials al wat te zien is.
- Janice Deul van Diversity Rules geeft op donderdag 6 mei 2021 voor de Vrije Academie een exclusieve live lezing per Zoom. Ze weet waar ze het over heeft en kan er met passie en humor over vertellen: aanrader!
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in