Sanna Marin en Magdalena Andersson trekken een streep.
Jarenlang waren Finland en Zweden min of meer neutraal. De oorlog in Oekraïne verandert echter alles.
De kans is groot dat onder leiding van premier Sanna Marin (36, rechts) en haar Zweedse collega Magdalena Andersson (55, links) Finland en Zweden lid worden van de NAVO, het militaire bondgenootschap dat nu uit 30 landen bestaat. De dreiging die uitgaat van Rusland is te groot.
“Er was een Europa van voor 24 februari en er is een Europa van na de Russische inval in Oekraïne,”, zegt Andersson. Formele bescherming door artikel 5 van het Navo-verdrag - een aanval op één, is een aanval op allen - is nu aantrekkelijker dan een losser verband.
De kans is groot dat de premier (hier links, Marin staat rechts) politieke steun krijgt voor het aanvragen van het lidmaatschap. Uit verschillende peilingen blijkt dat tot bijna 50 procent van de Zweedse bevolking (met 20 procent tegenstanders) voorstander is van aansluiting. Dat mag gerust een aardverschuiving worden genoemd. Zweden is al zo lang neutraal dat die status als een kroonjuweel wordt gezien. Het land voert al twee eeuwen geen oorlog.
Voor Finland, dat een grens van 1300 km deelt met Rusland, was geen lid worden van NAVO jarenlang een bewuste keuze om de oostburen te vriend te houden.
Lid worden van de NAVO betekent onherroepelijk dat Rusland kernwapens zal plaatsen in de Baltische regio, maar Marin weet zich gesteund door 60 procent van de Finnen. Nu ze heeft gezien wat er in Oekraïne is gebeurd, staat veiligheid voor haar bovenaan.
Om nog een extra emancipatoir punt te maken: Marin neemt de NAVO-beslissing met een coalitie van vijf partijen, die allemaal worden geleid door vrouwen.
Foto's (c) Getty Images
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in