'De troubadour is een voorspelling van mezelf geweest.'
In de finale van het Eurovisie Songfestival zal Lenny Kuhr ongeveer een minuut te zien zijn tijdens een medley. Met dank aan het feit dat ze in 1969 won met De Troubadour.
Het was niet het nummer waarmee ze had willen optreden. "Begin januari 1969 speelde zat ik op mijn kamer een liedje te spelen toen mijn moeder opgetogen naar boven riep," zegt ze in het AD.
"Ze had een brief opengemaakt, waarin ik werd uitgenodigd voor het Nationale Songfestival, in het Circustheater. Ik weet nog dat ik niet meteen naar beneden ging. Misschien besefte ik de impact niet. De brief die ik terugstuurde, kwam ik laatst nog tegen. Daarin schreef ik dat ik een ander nummer dan De troubadour geschikter achtte. Dat was Mais non monsieur. Misschien kwam het omdat ik dat als laatste had gemaakt. Het laatste liedje vind je meestal het mooist. En het had iets internationaals, vond ik."
Later draaide ze bij: " De troubadour was uiteindelijk nog internationaler. De tekst is geschreven door David Hartsema die ik leerde kennen tijdens een liedjesbeurs. Daar kwamen tekstschrijvers en componisten samen. Met hem ben ik aan de slag gegaan. Een schot in de roos. Toen ik zijn tekst ontving, was ik heel enthousiast. Ik ben meteen naar boven gegaan om de muziek te componeren en doorgegaan tot in de nacht.
'Mijn vader mompelde iets van ‘hartstikke mooi schatje, ga nu maar lekker slapen’
Ik wist: dit wordt te gek. Ik weet nog dat ik de slaapkamer binnenliep van mijn ouders, maar die lagen te slapen. Mijn vader mompelde iets van ‘hartstikke mooi schatje, ga nu maar lekker slapen’. De troubadour is een voorspelling van mezelf geweest. Ik herkende me in hem. ‘Hij zat zo boordevol muziek / Hij zong voor groot en klein publiek / Hij maakte blij, melancholiek.’ Hij ging rond om zijn verhaal te vertellen. Dat doe ik ook, nog steeds."
Het was best een vreemde overwinning, want ze was niet de enige winnaar. Het Eurovisiesongfestival had er in 1969 liefst vier. Nederland, Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk kregen allemaal 18 punten.
"Ik was zo beduusd dat ze me het podium op moesten duwen. De organisatie had toevallig vier medailles paraat. Eigenlijk was het de bedoeling dat die naar de winnende artiest en diens producer en tekstschrijver zouden gaan, maar nu werden de medailles maar verdeeld onder de uitvoerende artiesten.
Na haar overwinning kreeg Kuhr een internationaal platencontract bij Phonogram in Frankrijk.
Begin jaren zeventig was ze voornamelijk actief én succesvol als Franstalige zangeres, maar won ook songfestivals in Chili en deed mee aan festivals in Polen. Later legde ze zich meer toe op (Nederlandstalige chansons), theateroptredens en liedjes schrijven voor anderen.
'Het werd een periode van diepe eenzaamheid, maar ook van diepe bezinning'
Begin 1993 raakte Lenny Kuhr plotseling, tijdens een optreden, haar stem kwijt, waardoor zingen en zelfs praten onmogelijk werd. Haar optredens werden voor langere tijd afgezegd. De zangeres raakte, toen het ernaar uitzag dat ze niet meer zou kunnen zingen, in een existentiële crisis. "Ik werd helemaal teruggeworpen op mezelf. Het werd een periode van diepe eenzaamheid, maar ook van diepe bezinning". Langzaam keerde haar stem terug, aanvankelijk kwetsbaar en minder krachtig, maar in het najaar kon ze toch weer voorzichtig optreden.
Lenny's oeuvre is rijk, met het prachtige 'Stemmen in de nacht - zoals zij Schubert zingt', maar Kuhr zingt ook fado's, folk, een beetje jazz en natuurlijk mooie luisterliedjes.
Kuhr heeft twee dochters uit haar eerste huwelijk, deelde 12 jaar haar leven met (tekst)schrijver Herman Pieter de Boer...
....en is sinds 2003 getrouwd met Rob Frank, haar manager en tekstschrijver. Zijn teksten zijn volgens haar "aardser en directer" dan het "prachtig lyrisch[e]" werk van De Boer.
Ze is oma van vier kleinkinderen, die inmiddels een stuk ouder zijn dan hier.
Voor de Eurovisie medley draagt Lenny zaterdag een jurk van Claes Iversen, die hij speciaal voor de gelegenheid heeft ontworpen, geïnspireerd op de rode jurk van Frank Govers die ze destijds in 1969 in Madrid droeg.
Foto's (c) Brunopress
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in