Toch heeft ze geen spijt van haar 'conscious uncoupling'.
Actrice, lifestyle-ondernemer en wellness-enthousiast Gwyneth Paltrow kreeg te maken met de nodige hoon toen ze in haar scheiding van Chris Martin de term 'conscious uncoupling' (bewust uit elkaar gaan) bredere bekendheid gaf.
In het begin had Paltrow grote moeite om zich haar leven als gescheiden vrouw voor te stellen: "Ik had geen idee hoe een moeder zich losmaakt van de man met wie haar DNA gemengd is," schrijft ze in een essay. "Het leek me onmogelijk. Ik ben niet opgegroeid met veel scheidingen en die waar ik getuige van was, waren allemaal eindeloos bitter. Met heel mijn hart was dat iets wat ik níet wilde."
Ze vroeg zich af of er niet een manier was waarop Chris en zij op bescheiden niveau de structuur van hun gezin overeind zouden kunnen houden: 'Soms samen eten, misschien eens een gezamenlijke vakantie? Zouden we luchthartigheid kunnen vinden en kunnen blijven lachen? Belangrijker nog: kon mijn ex een gezinslid blijven, iemand die me zou blijven beschermen en het beste voor me zou willen? En kon ik dat voor hem zijn?'
'Konden we een gezin blijven, hoewel we geen stel meer waren?'
De therapeut die hen hielp hun nieuwe leven vorm te geven, kwam met de term 'conscious uncoupling' op de proppen. Gwyneth vond 'm zelf in eerste instantie ook 'pijnlijk progressief', maar was tegelijk geïntrigeerd: 'Was het mogelijk om uit elkaar te gaan en niet alles kwijt te raken? Konden we een gezin blijven, hoewel we geen stel meer waren?'
Ze besloten het te proberen, ruim een jaar voor ze hun scheiding wereldkundig maakten. "Het was vallen en opstaan," zegt Gwyneth. "We hadden geweldige dagen en we hadden vreselijke dagen. Dagen waarop we elkaar niet konden uitstaan, maar onszelf toch dwongen om te denken aan wat we nastreefden. Op een of andere manier toch lachen en huggen en de kinderen samen op een brunch trakteren."
Ze ziet een groot verschil in hoe er bij het bekend maken van hun 'conscious uncoupling' werd gereageerd: "Toen zeiden mensen: 'Waarom zeg je zoiets?' nu is het: 'Hoe heb je het gedaan?' Het is voor elk stel weer anders, maar voor mij betekende het boven alles verantwoordelijkheid nemen voor mijn aandeel in het verval van de relatie. Er waren aspecten in me die ik probeerde te helen met deze relatie en daar was ik niet eerlijk over tegen mezelf. Ik was blind geweest, op mijn hoede, had me niet kwetsbaar opgesteld en was intolerant geweest. Dat moest ik toegeven en ik moest moedig genoeg zijn omdat te delen."
'Het is gemakkelijker om de gekwetste te zijn, zodat je niet naar je eigen aandeel hoeft te kijken'
Om er een succes van te maken heb je volgens Gwyneth "bergen vergevingsgezindheid nodig", naast in staat zijn wrok los te laten. Ook nodig: een grote dosis inlevingsvermogen in hoe de ander het ervaart: "Het is gemakkelijker om de gekwetste te zijn, zodat je niet naar je eigen aandeel hoeft te kijken. Goed scheiden is een hele klus."
Conclusie? "Het is oké om te blijven houden van de dingen aan je ex waar je altijd al van hield," zegt Gwyneth, hier met haar moeder Blythe en dochter Apple. "Dat is wat van 'conscious uncoupling' een succes kan maken. Liefde heeft vele vormen.
Ik weet dat mijn ex-man voorbestemd was om de vader van mijn kinderen te worden en ik weet dat mijn huidige man degene is waarmee ik oud zal worden.
'Conscious uncoupling' laat je erkennen dat die twee verschillende liefdes naast elkaar kunnen bestaan en elkaar kunnen voeden." Waarvan akte: zoon Moses, Chris Martin en Gwyneths huidige echtgenoot Brad Falchuk naast elkaar op de bank - mooi.
Het hele essay van Gwyneth lees je hier.
Foto's © Brunopress
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in