Powervrouwen blikken op Nouveau terug op The People's Princess.
De dood van prinses Diana op 31 augustus 1997 was een van de grootste nieuwsmomenten van de vorige eeuw. Welke rol speelt dit 25 jaar na dato nog altijd in het leven en werk van journalisten?
Fleur Launspach (33) is sinds 2021 NOS- correspondent in het Verenigd Koninkrijk. Ze is geïnteresseerd in het Britse koningshuis en merkt dat de erfenis van prinses Diana nog altijd voelbaar is.
‘Ik was zeven toen Diana overleed en heb er niet veel van meegekregen. Uit de verhalen die ik hoor, maak ik op dat het leven en de dood van Diana veel indruk op de Britten heeft gemaakt.
Diana was een stijl-icoon, betoverend. Ze was een superstar, maar aan de andere kant was ze ook heel gewoon door de connectie die ze had met het volk. Ze reageerde uit intuïtie en gevoel, anders dan de stijve regels van het koningshuis voorschreven.
Haar begrafenis was een nationale uitbarsting van emotie. Heel ongewoon voor de Britten, met hun stiff upper lip. Als correspondent merk ik dat de erfenis van Diana nog altijd aanwezig is. Haar dood wordt door sommigen gezien als een omslagmoment waarop emotie in Groot-Brittannië meer ruimte kreeg. Het heeft de monarchie veranderd, gemoderniseerd.
Als ik kijk naar William en Harry, die zich meer profileren als benaderbaar en informeel, dan doet me dat denken aan hun moeder. Ze zetten zich ook in voor emotionele onderwerpen als mentale gezondheid. Dat hoort ook bij de modernisering.
In juni zat koningin Elizabeth 70 jaar op de troon. De enige misstap die ze in al die jaren heeft gemaakt is dat ze niet goed is omgegaan met de dood van Diana. Dat ze niets van zich liet horen toen het volk in rouw was, wordt nog steeds gezien als het enige moment waarop ze de publieke opinie verkeerd heeft ingeschat. ‘Show us that you care’, kopte een van de nationale kranten destijds.
Het Britse koningshuis fascineert me. Het is heel anders dan in Nederland. Het koningshuis speelt een veel grotere rol in de samenleving en staat dichter bij de Britse identiteit. Het respect en de liefde voor de koningin zijn in Groot-Brittannië enorm.
Ze is altijd een stabiele factor geweest, heeft al die jaren voor verbinding gezorgd. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog en het conflict met Ierland. Er is veel ontzag en respect voor haar lange staat van dienst. Ze is ongekend populair, in tegenstelling tot haar zoon Charles die minder geliefd is volgens de peilingen.
Met zijn populariteit is het sinds Diana nooit meer helemaal goed gekomen, al wordt nu inmiddels steeds meer geaccepteerd dat hij echt het stokje gaat overnemen.
De meeste Britten nemen het Meghan dan ook zeer kwalijk dat zij op de Amerikaanse televisie de koningin en het paleis van van alles heeft beschuldigd. Al helemaal omdat de koningin al zo oud is. Je gaat toch niet zo’n oud vrouwtje van 96 zitten bashen bij Oprah Winfrey?
Aanvankelijk werd Meghan met open armen ontvangen, maar volgens veel Britten heeft ze het zelf verpest. Ze vinden dat ze zich onvoldoende heeft voorbereid en verdiept in de Engelse monarchie. Zij is dan ook in de verste verte niet te vergelijken met Diana, ook niet in de kritiek die zij op het koningshuis heeft. Diana heeft altijd grip gehad op de publieke opinie. Zij bleef ondanks haar kritiek op het koningshuis populair. Dat geldt voor Meghan niet.’
Foto Fleur (c) Sanne Glasbergen, andere foto's (c) Getty Images
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in