Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Ayaan Hirsi Ali: 'De cancelcultuur is angstaanjagend'

Vrijheid van meningsuiting moet volgens haar gekoesterd worden. Feminist en islamcriticus Ayaan Hirsi Ali (52) waarschuwt voor 'wokisme'. Dat betekent zoiets als je hyperbewust zijn van wat er allemaal speelt in de samenleving en daar hypercorrect mee om willen gaan. Ayaan is van mening dat dit d...

Ayaan Hirsi Ali: 'De cancelcultuur is angstaanjagend'

Vrijheid van meningsuiting moet volgens haar gekoesterd worden.

Feminist en islamcriticus Ayaan Hirsi Ali (52) waarschuwt voor 'wokisme'. Dat betekent zoiets als je hyperbewust zijn van wat er allemaal speelt in de samenleving en daar hypercorrect mee om willen gaan.

Ayaan is van mening dat dit de maatschappij weinig goeds brengt. "De cancelcultuur werd steeds angstaanjagender," zegt ze in de Telegraaf over de vrijheid van meningsuiting in Amerika, die door wokisme onder druk komt te staan. "Er zijn professoren die opeens hun werk niet meer mochten doen. Het gaat in de academische wereld van binnenuit. Ik zie het als een ontwikkeling die gevaarlijker is dan de radicale islam. De radicale islam is makkelijker te herkennen en er is makkelijker oppositie tegen te voeren."  

Hirsi Ali: "Veel jonge mensen denken nu zo en kunnen op die manier in de toekomst grote institutionele schade aanrichten. Als we daar nu niet tegen ageren kan dat heel gevaarlijk worden."

Slachtofferschap is een van haar stokpaardjes: "We raken in de problemen als we in het slachtofferschap blijven hangen en zeggen dat iemand iets niet mag zeggen omdat het een blanke man is," zegt Hirsi Ali. "Iemand kan zijn identiteit of huidskleur niet veranderen. Die zaken moeten er ook niet toe doen."

Volgens Ayaan is het belangrijk om te strijden tegen wokisme, zonder zelf onverdraagzaam te worden. "Ik raakte als migrant gefrustreerd over het feit dat Europeanen niet uitleggen wat hun waarden zijn. We moeten duidelijker zijn over intolerantie die wij niet tolereren."

Ze is daarnaast van mening dat er eens prioriteiten moeten worden gesteld. "We hebben te maken met een harde kern van transgender-activisten die het woord ’vrouw’ willen schrappen. Dan worden wij mensen met menstruatie en mensen die borstvoeding geven. Maar voor de echte problemen is veel te weinig aandacht. Ik heb het dan over geweld tegen vrouwen in India, China en het Midden-Oosten." 

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in