Zondag opent haar eerste tentoonstelling in vijf jaar tijd.
Verbonden Vrijheid heet de nieuwe expositie van kunstenares Ans Markus, haar eerste in vijf jaar tijd. Ze werd getroffen door eierstokkanker, werd twee keer geopereerd en doorstond chemotherapie – ze had andere dingen aan haar hoofd dan schilderen.
'De confrontatie aangaan met mijn kaalheid was best erg, maar ergens vond ik het nog erger voor Wybe'
Na de tweede chemokuur begon het haar van Ans uit te vallen. Daarop vroeg ze haar man Wybe om het eraf te halen. "Eerst plukje voor plukje en daarna ging het scheermes eroverheen," zegt ze in de Telegraaf. "Het was zo’n ingrijpend en heftig moment. Maar toen zei Wybe ineens: ’Wat heb jij een mooi bolletje’. En daarmee was het goed. De confrontatie aangaan met mijn kaalheid was best erg, maar ergens vond ik het nog erger voor Wybe. Ik wilde toch liever écht de mooiste voor hem zijn. Maar zijn opmerking was zo liefdevol. Het heeft ervoor gezorgd dat ik de buitenkant, die ik vroeger zo in stand hield, niet meer zo ontzettend belangrijk vind."
Verborgen Vrijheid toont werk van voor en na ze ziek werd en is tot 12 maart 2023 te zien in Museum Slager te ’s Hertogenbosch. Markus, autodidact in haar werk, brak in de jaren tachtig door bij een breed publiek en had aan dochter Sigrid een trouwe muze.
In haar schilderijen is de ontwikkeling te zien van omgaan met onzekerheden naar een steeds opener blik op de wereld om haar heen, een bredere oriëntatie en meer spirituele inhoud. De expositie in Museum Slager bevat werken uit de verschillende periodes en cyclussen, zoals ‘Hommages aan moderne klassieken’, ‘Handen van mijn Moeder’, ‘Medea’, ‘Godshuizen’, uiteraard de schilderijen met de ‘Windsels’ waar het 40 jaar geleden mee begon. en speciaal voor ’s-Hertogenbosch een olieverfschilderij van de St. Jan.
Het 24-luik ‘De cirkel is rond’ toont flitsen uit ieders leven, vanaf de geboorte tot aan de dood. In ‘Verborgen verdriet’ zien we portretten van onder andere dakloze mannen, geschilderd nadat ze enkele jaren aan dak- en thuislozen les had gegeven bij het Leger des Heils in Amsterdam. Ook is een collectie te zien van de bronzen beelden die Ans Markus in de laatste jaren heeft gemaakt. Ze is er blij mee: "Ik ben vooral tevreden dat ik dit nog kán doen."
Foto's (c) Brunopress, Ans Markus
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in