'Ik doe straks eerst even niets, dat vind ik fascinerend.'
Angela Merkel, een van de machtigste vrouwen van de wereld, is niet meer verkiesbaar bij de Bondsdagverkiezingen op zondag 26 september. Hiermee komt er een einde aan een zittingsperiode van zestien jaar.
De Duitse bondskanselier gaf deze week een zeldzaam kijkje in haar privéleven tijdens een paneldiscussie over stereotypen in Düsseldorf. Hierbij wat highlights:
Angela met haar moeder Herlind in 2005
Ze sprak onder andere over de dood van haar moeder, twee jaar geleden. "Als mensen je dan telkens aankijken vanuit de gedachte: ‘Is er iets van (verdriet) te zien?’ Dat vind ik lastig. Dan moet je je eigen ruimte bouwen." En daarin liet ze niemand dichtbij komen die ze niet vertrouwde.
'Toen heb ik geleerd voor mijn plek te vechten in een door mannen gedomineerde omgeving'
Over wat haar gevormd heeft: "Dat ik als kind ben opgegroeid met verstandelijk beperkte mensen en niet bang was of angst voor contact had én dat ik natuurkunde heb gestudeerd.’’
Ze legde uit dat zo'n 80 procent van de studenten mannen waren die altijd meteen aan de slag gingen, waardoor er voor haar vaak geen experimenteertafel meer over was:
"Toen heb ik geleerd voor mijn plek te vechten in een door mannen gedomineerde omgeving."
Links Griekse minister-president George Papandreou, rechts Merkel, in 2010.
Haar moeilijkste moment als bondskanselier was volgens Angela Merkel de Eurocrisis. Die ontstond toen bleek dat het Griekse begrotingstekort aanzienlijk groter was dan eerder gemeld. Griekenland dreigde midden in de Europese financiële crisis om te vallen zonder noodhulp van de andere EU-lidstaten. "Ik verwachtte toen zoveel van de Griekse burger," zei Merkel.
Ze kwam ook terug op de vraag of ze een feministe was. Tijdens de Women20 Summit van de G20 had ze daar een beetje omheen gedraaid: "Ik wil mezelf niet per se dat predicaat opplakken."
Koningin Máxima was daar destijds ook bij aanwezig en had er al een diplomatieke draai aan gegeven door te zeggen dat het er in wezen om gaat dat mannen en vrouwen in gelijke mate deelnemen aan het maatschappelijke leven.
"In die zin kan ik vandaag bevestigend zeggen: dan ben ik een feministe," aldus Merkel. "Ik schaamde me daar destijds een beetje voor op dat podium. Vandaag is dat beter doordacht. In die zin kan ik nu zeggen: ja, we zouden allemaal feministen moeten zijn."
Angela heeft nog geen idee wat ze na haar bondskanselierschap gaat doen. De afgelopen 32 jaar heeft ze vrijwel non-stop gewerkt, gereisd en vergaderd.
Zeldzame informele foto van Spaanse premier Pedro Sanchez, Joachim Sauer, de man van Merkel, en Angela zelf.
"Sinds ik eind 1989 de politiek in ging, heb ik me nooit meer afgevraagd wat me daarbuiten interesseert," zegt ze. "Wil ik schrijven, praten, wandelen, thuis zijn, de wereld in? Ik heb me voorgenomen om eerst niks te doen en af te wachten wat er komt, en dat vind ik heel fascinerend."
Foto's (c) Getty Images, ANP
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in