Mascha Lammes over haar nieuwe kookboek for all.
In de afgelopen zes jaar schreef Mascha Lammes drie kookboeken met man Ronald Giphart (lees hier hun té leuke Relatiegeheimen). Nu is het weer eens tijd voor een solo-project: Met mes & stokjes. Wij belden Mascha thuis op voor een culinair praatje.
Hoe anders was het om dit boek zonder Ronald te maken?
“Eerlijk gezegd helemaal niet. Behalve dat hij normaal de grote lappen tekst schrijft, en ik dat nu zelf heb gedaan. Maar goed, ik ben inmiddels ook best thuis in Ronalds wereld en heb het schrijven de afgelopen jaren zelf ook geleerd. Ik hield altijd al van schrijven: brieven, dagboeken. Inmiddels ken ik Ronalds trucje ook precies.”
Is het boek heel anders dan zijn voorganger, De Wereld Thuis?
“Er zit geen verschil in het type recepten, maar het verhaal en de vormgeving van het boek zijn nu meer om mij heen gebouwd. De sfeer van ons huis, onze eigen woonkamer. Dat is mijn sfeer, want Ronald interesseert zich daar niet voor. Met mes & stokjes is het logische vervolg op het vorige boek.”
Was het lastig, zo’n wereldkeukenboek schrijven in pandemietijden?
“Door de keuze voor het soort recepten denken mensen dat ik heel erg van verre reizen hou. Dat is absoluut niet zo. Ik hou heus wel van vakantie, begrijp me niet verkeerd. Maar we blijven juist vaak in Europa. De inspiratie voor recepten van verder weg haal ik van het internet. Ik ben dol op streetfood, of dat nou een frietje uit Nederland is, of juist iets Aziatisch. En die smaken wil ik als niet-globetrotter óók graag meemaken.”
Je kinderen komen ook al aardig mee…
“Mijn jongste is vijftien en heeft dezelfde obsessie. Hij kookt van alles wat hij op internet ziet. Het zit in ons gezin: samen lekker eten, samen lekker koken. In hun genen zit sowieso het plezier van eten. Als ik niet oplet, schrans ik echt, ik heb borden altijd snel leeg. Mindful eten vind ik lastig.”
Van wie heb jij leren koken?
“Van niemand eigenlijk. Mijn moeder kookte altijd heel erg lekker, maar niet zo avontuurlijk, zoals dat ging in haar generatie. Pas heel laat sloeg ik ook zelf aan het koken, eigenlijk pas toen de kinderen kwamen en ik half twintig was. Als student kookte ik echt bijna nooit.”
Wat is jouw beste tip voor thuiskoks?
“Ik heb best snel stress en ben een ongeorganiseerd mens. Mijn tip is eigenlijk gewoon: voorbereiding. Begin weken voor je mensen uitnodigt al te bedenken wat je wilt maken. Haal twee of drie dagen van tevoren alles al in huis. En vries ook dingen in hè! Ik maak het liefst bijna alles van tevoren. Zo heb ik altijd Surinaamse gehaktballetjes in de vriezer liggen, die je ook nog eens heel fijn koud én warm kunt eten. Die staan in het boek ja. Soms flikker er nog een potje Faja Lobi bij. Klaar. Zo lekker!”
Dat soort gemakken passen bij jouw kookstijl, toch?
“Ja, kijk, ik ben niet geschoold. Dat hoeft ook helemaal niet om lol te hebben in koken. Dat is op zich geen speciale vaardigheid. Mijn boek is ook geen enorme uitdaging, niet qua technieken en niet qua ingrediënten. Ik ben zo iemand die eens in de drie maand naar de toko gaat, dan koop ik groot in, zakken met kruiden, veel uit de diepvries, zoals limoenblad en citroengras. De rest haal ik ook gewoon bij de supermarkt. Het moet wel leuk blijven en ik doe liever een dutje dan dat ik de hele stad door fiets op zoek naar bepaalde ingrediënten.”
Beeld: Uitgeverij Thomas Rap
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in