Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

7 vragen aan Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren

'Met vrienden naar metalbandjes kijken. Dat mis ik enorm.' In de aanloop naar de verkiezingen op 17 maart vind je op Nouveau een reeks portretten van vrouwelijke politici die hoog op de kieslijst van hun partij staan. Vandaag: Esther Ouwehand, partijleider en lijstrekker voor de Partij voor de Di...

7 vragen aan Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren

'Met vrienden naar metalbandjes kijken. Dat mis ik enorm.'

In de aanloop naar de verkiezingen op 17 maart vind je op Nouveau een reeks portretten van vrouwelijke politici die hoog op de kieslijst van hun partij staan. Vandaag: Esther Ouwehand, partijleider en lijstrekker voor de Partij voor de Dieren.

Ouwehand (1976) is sinds 2002 betrokken bij de partij en zit sinds 2006 in de Tweede Kamer. Ondanks al die ervaring voelt ze zich nog steeds meer activist dan politicus. Opmerkelijk genoeg heeft Esther, die dol is op dieren, er zelf geen: 'Dat kan ik ze niet aandoen, ik ben er nooit.'

Haar eerste boek  'Dieren kunnen de pest krijgen, en dan?' is net uit, ze heeft alle seizoenen van The Crown gezien, t Hooge Nest van Roxane van Ieperen is haar favoriete boek en haar meest voorkomende google search is: 'makkelijk recept vegan curry'.

Waarom bent u  de politiek ingegaan?  

Esther Ouwehand: "Toen de Partij voor de Dieren werd opgericht wist ik meteen: dit is mijn partij. In die begintijd zag ik een vacature voorbijkomen waarin ze iemand zochten die het partijbureau wilde opstarten. Daar heb ik op gereageerd en ben ik voor aangenomen. Superleuke tijd! Echt pionieren met een toffe club idealisten.

Ik had niet per se een politieke ambitie maar toen ik in de aanloop van de verkiezingen van 2006 gevraagd werd om als nummer twee op de lijst te gaan staan, dacht ik: ja waarom niet, ik ga ervoor."

Wat is het zwaarste aspect van uw werk?

"Het zwaarste is dat je altijd ‘aan’ moet staan. We moeten elke kans die we voorbij zien komen voor de dieren, het klimaat, de natuur benutten en ze op de politieke agenda zetten.

Die kansen kunnen ook ’s avonds laat en in het weekend voorbijkomen. Dat hoort erbij, maar kan wel eens zwaar zijn, ook voor de mensen in ons privéleven."

En het leukste?

"Het leukste is de voldoening die je krijgt door met een bevlogen team de voorhoede te vormen voor een radicale koerswijziging. We leven in een kanteltijd, zegt ook historicus Philipp Blom. In zijn woorden: 'We zitten vast in een economisch model dat niet veel langer goed kan gaan. Óf het eindigt in een catastrofe met nieuwe pandemieën, oorlogen, geen toegang tot hulpbronnen en noem maar op, óf we gaan een andere kant op. Maar kantelen doet het. Dat staat vast.'

Ik denk echt dat wij met de Partij voor de Dieren de aanjager zijn die ervoor zorgt dat de kanteling een positieve verandering zal zijn. En we vieren met onze partij elk succes dat we daarbij boeken. Daardoor blijven we vrolijk en heel gemotiveerd."

Wat is uw beste tip om overeind te blijven in een debat van 18 uur?

"Goed eten met veel groenten. En van tijd tot tijd een stevige bak koffie, als ik echt inkak met een stukje chocola."

Waar haalt u buiten uw werk energie uit?

"Uit buiten hardlopen, in de natuur zijn, en als het straks weer kan met vrienden naar metalbandjes kijken. Dat mis ik enorm."

Wat is uw meest inspirerende ervaring met sisterhood?

"Dat is absoluut de begintijd van onze partij in de Tweede Kamer met Marianne Thieme.

Esther en Marianne in 2016

Samen strijden voor onze idealen in het mannenbolwerk dat de Haagse politiek is, en toen nog meer was dan nu."

Hoe wilt u dat Nederland er over vier jaar bijstaat?  

"Dan is Nederland een land waar we de verschillende crises waar we mee te maken hebben - klimaatcrisis, biodiversiteitscrisis, stikstofcrisis, gezondheidscrisis, wooncrisis - in samenhang hebben aangepakt door radicaal voor een ander systeem te kiezen.

Te beginnen met veel minder dieren fokken in de veehouderij. Daar los je in een klap veel problemen mee op: dan komt er ruimte voor veel meer natuur, meer woningen, is er minder uitstoot van stikstof en ammoniak, wordt er minder gif gebruikt en krijgt de biodiversiteit de kans zich te herstellen."

Foto's (c) ANP, Getty Images, Partij voor de Dieren

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in