Lang leve alle powervrouwen die zo hun best doen!
Nederland draait tijdens de coronacrisis vooral op vrouwen. Bijna tweederde van de zogeheten ‘cruciale beroepen’ wordt vervuld door hen, blijkt uit een analyse van Consultancy.nl.
Om de coronacrisis te bezweren en het land draaiende te houden, heeft de overheid een lijst van ‘cruciale beroepen’ opgesteld. Het betreft beroepen die essentieel zijn in het helpen van mensen die zijn besmet én de rest van de Nederlandse bevolking, die grotendeels thuiszit om de verdere verspreiding van het virus te beperken.
Denk bij de cruciale beroepen bijvoorbeeld aan artsen, verplegers, supermarktpersoneel, schoonmakers, politie en ambtenaren die een sleutelrol vervullen in het coördineren van de maatregelen om de uitbraak te beteugelen.
Uit een analyse van de 9 miljoen werkenden in Nederland blijkt dat ongeveer 3,2 miljoen mensen tot de groep ‘cruciale beroepen’ behoren. Opvallend is dat deze groep van 3,2 miljoen mensen voor het overgrote deel bestaat uit vrouwen: 2 miljoen van de cruciale beroepen worden vervuld door vrouwen, de overige 1,2 miljoen door mannen. Dit heeft voornamelijk te maken met de enorme oververtegenwoordiging van vrouwen in cruciale sectoren als de zorg, de kinderopvang en het onderwijs.
In de kinderopvang is volgens de analyse maar liefst 89% van de medewerkers vrouw. Onder verzorgend personeel in ziekenhuizen en de bredere zorgsector is dit zelfs 93%, en onder verpleegkundigen 87%. Van de artsen is 60% vrouw, net als van de circa 33.000 mensen die in Nederland werkzaam zijn als journalist. Onder ambtenaren zijn vrouwen met 58% ook nog ruim in de meerderheid.
In het onderwijs is het redelijk gelijk verdeeld, maar ook hier zijn het vooral de vrouwen waarop wordt gerekend in deze moeilijke tijden: in het basisonderwijs – waar de meeste kinderen moeten worden opgevangen omdat ze vaak te jong zijn alleen thuis te blijven – is maar liefst 80% van alle leerkrachten vrouwelijk.
Niet dat de mannen niet ook hun steentje bijdragen binnen de cruciale beroepen, denk bijvoorbeeld aan logistiek personeel, vakkenvullers (72% is man), vrachtwagenchauffeurs (96% man) en mensen werkzaam in het openbaar vervoer, zoals buschauffeurs en trambestuurders (89% man).
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in