Zorg-ethicus Doret van der Sloot gaat op onderzoek uit.
In de zomerrubriek Dochters & Moeders in Nouveau (je koopt het eerste nummer met deze serie hier, met Caroline Tensen op de cover) duikt zorg-ethicus Doret van der Sloot dieper in de invloed van moeders op hun succesvolle dochters.
De eerste aflevering draait om Annette Roeters, oud-directeur van de Raad voor de Kinderbescherming en haar moeder Antje. Daarna komen ook powervrouwen Désirée van Gorp (hoogleraar International Business en voorzitter van de International Advisory Board aan Nyenrode Business University) en Marjan Spier (oprichtster TEDxAmsterdamWomen en FEM-START) aan bod. Wij vroegen Doret naar haar inspiratie achter deze zeer persoonlijke serie.
Hoe ontstond het idee voor deze reeks verhalen?
“Van huis uit ben ik socioloog en documentairemaker. Ooit maakte ik de documentaire Sam voor Ria Bremer en toen ik haar tijdens de tweede lockdown belde om bij te praten, kwam het gesprek op haar bijzondere carrière. Ik vroeg me af hoe het komt dat vrouwen zoals zij (en bijvoorbeeld Hedy d’ Ancona) nog voor de vrouwenbeweging uit al uitzonderlijk werk voor onze maatschappij konden verrichten. In een mannenbolwerk leek er voor hen geen glazen plafond te bestaan, dat is toch fascinerend? Op zoek naar de rode draad in dat verhaal kwam ik uit op de rol van moeders. In deze serie zoek ik samen met drie bijzondere vrouwen naar de invloed die het leven en de zorg van hun moeder op hun carrière heeft gehad.”
Wat betekent het eigenlijk, dat je zorg-ethicus bent?
“Een zorg-ethicus kijkt naar sociaal- maatschappelijke vraagstukken vanuit de vraag: hoe zorgen we in deze specifieke situatie voor elkaar, doen we dat goed of slecht? Omdat de werkelijkheid weerbarstig en complex is kunnen we natuurlijk nooit een eenduidig antwoord op deze vraag geven. Er zijn zoveel perspectieven van waaruit je naar een situatie kunt kijken. Bovendien heeft iedere omstandigheid zijn eigen waarde, waarheid en geschiedenis. Die verhalen doen allemaal mee in de zoektocht naar wat ‘goede zorg’ kan zijn.
Als programmamaker keek ik al twintig jaar vanuit deze ‘lens’ naar de wereld, ik wist alleen niet dat het een vak was. Daar kwam ik achter door een midlifecrisis. Ik was midden veertig en kon niet leven van de documentaires die ik het liefst maakte, ik moest mijn werkzame leven wenden. Mijn man kwam op een avond thuis van een feestje, daar had hij met een zorg-ethicus gesproken. Hij wist zeker dat ik in deze wetenschap thuishoorde. Ik was niet direct overtuigd maar toen ik op de open dag van de Universiteit voor Humanistiek de professor hoorde praten was ik direct verkocht. Dus sinds een paar jaar ben ik een gedreven zorg-ethicus die óók documentaires maakt."
Annette en haar moeder Antje
Twee van de drie vrouwen die je hebt geïnterviewd hebben hun moeder verloren, net als jij. Zorgt dat voor een andere kijk op de band?
“Ja, want er zit meer reflectietijd in. Mijn moeder overleed in 2019. Omdat de directe lijn met haar er niet meer is, kan er afstand en ruimte ontstaat om na te denken over hoe ze voor ons zorgde, waarom ze dat zo deed en wat dit voor mij heeft betekend. Maar een overleden moeder was geen vereiste voor deze serie hoor! Wel merk ik dat ik enorm gretig ben naar meer gesprekken over dit onderwerp. Misschien wil ik me nog even vastklampen aan de generatie vrouwen geboren rond de jaren veertig in de vorige eeuw? Omdat ze er nu nog nét zijn. Of net niet meer…"
Waarom zijn deze vrouwen zo belangrijk?
“Zij kunnen grote voorbeelden zijn voor alle generaties vrouwen die hun werkmissie nog willen vormgeven in onze samenleving. Mijn moeder werd automatisch ontslagen toen ze met mijn vader trouwde en was als gescheiden fulltime werkende vrouw een uitzondering. We komen van ver, wil ik hiermee maar zeggen. Er is dus nog heel veel werk te doen. De oral history van vrouwen die in de vorige eeuw al succesvol waren kan hierbij enorm helpen. Er ligt nog zoveel kennis en inspiratie verborgen in onze eigen geschiedenis. En ik vind het een groot voorrecht om een klein stukje van dat verhaal te mogen onderzoeken en vertellen in deze zomerserie.”
Beeld: iStock/eigen beeld
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in