Het Centraal Museum kan ze zo tóch laten zien.
Denk even terug aan de rel rond de jurk van Marilyn Monroe die Kim Kardashian heel even aanhad en je weet dat historische kleding enorme culturele en emotionele waarde kan hebben.
Feit is dat het materiaal niet voor de eeuwigheid is. Stof vergaat, borduurwerk wordt broos en soms is een kledingstuk zo kwetsbaar dat het niet eens op een paspop kan worden getoond. Gevolg is dat prachtige kleding van vroeger zo vaak het grootste deel van het jaar in een veilige doos in een steriel depot ligt en hooguit eens mag worden bekeken door een wetenschapper die onderzoek doet. Dat is óók weer een beetje zonde van al dat moois.
Het Centraal Museum in Utrecht heeft daar iets op gevonden. Het heeft 20 topstukken laten digitaliseren. Ze zijn te zien in de tentoonstelling Van Pasvorm tot Polygon.
Het is een indrukwekkende presentatie waarin historische kostuums tot leven komen in betoverende animaties, augmented reality en andere digitale technieken. Zo moet deze jurk er uit hebben gezien toen de naaister 'm afleverde.
Topstuk is een schitterende goudkleurige zijden japon uit 1892 (van een hofdame van koningin Emma), bestikt met fluweelband en bezaaid met pareltjes. De jurk is beschadigd en mag eigenlijk niet eens meer uit de doos. Voor misschien wel de laatste keer ligt ie plat in een verduisterde vitrine. Daarboven zie je de jurk in beweging in 3D en hoor je hoe hij moet hebben geklonken als de vrouw die hem droeg erin liep. Helemaal natuurgetrouw is het niet, maar het geeft toch een goed beeld van de jurk. De software is bovendien volop in ontwikkeling, het is niet ondenkbaar dat je strak jezelf even laat scannen en dan kan zien hoe zo'n historische jurk jou in digitaal 3D staat.
Van Pasvorm tot Polygon is nog te zien tot en met 19 juni 2022
Foto's (c) Centraal Museum, Studio PMS
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in