En ineens zitten we er weer middenin, in de zomerse warmte met temperaturen van rond de 30 graden. Hoe houd je je hoofd koel?
Heb jij je ventilator al tevoorschijn gehaald of er snel een aangeschaft voor ze weer uitverkocht zijn zoals vorig jaar? Lees dit dan even, dan weet je zeker dat je er optimaal gebruik van maakt.
Luchtlaagje
Ventilatoren verversen het luchtlaagje op de huid telkens. Als de huid warm is en je blaast er koude lucht op, koelt dat. Maar als de omgeving warmer is dan de temperatuur van je huid, kun je geen koele lucht op het lichaam blazen. Toch kan een ventilator ook in die situatie nuttig zijn. De warmere lucht draagt dan bij aan de verdamping van zweet. En als zweet verdampt, onttrekt het warmte uit de huid.
Zweten
Zweet verdampt echter minder goed bij een hoge luchtvochtigheid, omdat de lucht dan minder damp kan opnemen. De effectiviteit van een ventilator hangt dus af van de omgevingstemperatuur en de temperatuur van de huid, maar ook van hoe goed iemand kan zweten en wat de luchtvochtigheid is. Als dit allemaal tegenzit en de ventilator dus minder effectief is, zijn er andere oplossingen nodig, zoals de in Zuid-Europese landen heel populaire ventilator met een waterinjector. Als het droog en warm is, wordt vochtige lucht over de terrassen heen geblazen. Het wordt dan wel vochtiger, maar het verdampende vocht trekt ook een beetje warmte uit de lucht.
Koude drankjes
Ook het drinken van koude dranken is een goed alternatief. Vooral ijsslurry’s zijn goed. Dat begint als ijs maar in je lichaam wordt het een vloeistof. Dat proces onttrekt warmte uit het lichaam en verkoelt je daarmee van binnenuit.
Bron: de Volkskrant
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in