Het beste argument voor het gebruik van een zelfbruiner is natuurlijk simpel: hiermee heb je zonder zon en de bijbehorende zonschade in korte tijd een stralende, gebronsde huid. Een self tanner kan de huid bovendien volop hydrateren en een subtiele glow geven. Er kleven nog wel wat vooroordelen aan de bronzers, maar daar kunnen we snel mee afrekenen.
■ Vlekken De kans op vlekken wordt minimaal als je je huid vooraf goed scrubt. Neem voor het lichaam een grove bodyscrub, voor het gezicht helpt ook een exfoliërende lotion. Het bruiningsmolecuul DHA hecht zich aan het bovenste laagje dode huidcellen. Dus hoe egaler het huidoppervlak, des te minder kans op kleurverschillen.
■ De geur Het bruiningsproces is als het ware een chemische reactie met de huid, en daarbij komt nu eenmaal een geur vrij. Maar fabrikanten doen er alles aan om die te verbloemen met ingekapselde geurmoleculen. Breng een zelfbruiner liever niet voor het slapen aan; transpiratie kan de geur versterken.
Lees ook: Deze nieuwe foundations verrichten wonderen (en zo breng je ze perfect aan)
■ Houdbaarheid Wie huiverig is voor de houdbaarheid, kan het beste een zelfbruiner gebruiken die de gewenste teint dag na dag opbouwt. Blijf ook eenmaal per week de huid scrubben en breng daarna meteen weer een laagje aan. Zo blijft het ‘net echt’. Aanraders: de Self Tan Beauty-serie van Lancaster in light, medium en intense (prijzen vanaf € 32,95) en Dior Bronze Self-Tanning Jelly Gradual Sublime Glow (€ 34,95).