Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Herfstsmeren: ook in het najaar is een SPF cruciaal

Goed smeren (ja, ook nu de zon verdwijnt) kun je echt leren. En vooral bij de hoeveelheden blijken we nog wel een beetje hulp te kunnen gebruiken.

SPF

Het is verleidelijk om met de komst van het najaar je SPF links te laten liggen. Maar het hele jaar smeren is toch echt het devies. En als je dat dan tóch doet/moet, doe je het maar beter goed. Waar moet je nou op letten als je een SPF voor je gezicht koopt? Hoeveel moet je smeren? En met welke factor? Vier tips waarmee jij vanzelf een expert wordt.

1 ­­– Zoek de woorden ‘broad spectrum/breedspectrum’

De ene SPF (Sun Protection Factor) is de andere niet. Er is UVA- en UBA-licht, en je wilt tegen allebei beschermd zijn want allebei richten ze schade aan op je huid. UVA zijn de dagelijks aanwezige zonnestralen die dwars door glas heen komen en zorgen voor fijne lijntjes en minder collageen. UVB zijn de stralen die je doen verbranden, en dus ook de stralen waar we vaak ‘banger’ voor zijn. De schade is immers sneller zichtbaar.

Maar je wilt dus beschermd zijn tegen allebei, zeker voor de lange termijn. En dat doe je met een breedspectrum-SPF. Wie serieus is over de strijd tegen huidveroudering, shopt alleen nog breedspectrum. Dat zijn veel zonnecrèmes voor het gezicht en staat altijd duidelijk op de verpakking aangegeven.

2 – Smeer niet met mate

Of het nou is omdat je zuinig wilt zijn op je mooie, dure SPF, omdat je niet als een discobal de deur uit wilt of omdat je niet kunt tegen het geplak van zonnecrème… dikke kans dat je te weinig smeert. En dan bedoelen we niet eens dat je te weinig OPNIEUW smeert (dat ook). Maar dat je in den beginne te weinig SPF aanbrengt.

Je hebt namelijk best een ladinkje nodig. De meeste dermatologen adviseren een hoeveelheid van 1,25 milliliter, dus een kwart theelepeltje als je wel eens Amerikaanse maten aanhoudt in de keuken. Het is een aanrader om eens te kijken hoeveel dat precies is, zodat je er een beetje feeling bij krijgt. Een andere maatstaf die vaak wordt aanbevolen: zet strepen SPF op twee vingers, dat is ongeveer de juiste hoeveelheid.

3 – Make-up met SPF er al in is echt niet genoeg

Handig, zo’n BB-cream met factor 30 er bij in? Valt tegen. Ook met dat soort producten heb je nog een losse SPF nodig. Omdat veel crèmes en foundations niet hoger gaan dan factor 15, maar ook omdat je er simpelweg niet genoeg van opsmeert.

4 – SPF 50 is echt beter dan SPF 30

Gek genoeg hebben we vaak het idee dat SPF 50 alleen is voor de bleeksten onder ons en dat de rest het prima met SPF 30 af kan. Op zich is dat idee ook wel logisch: SPF 30 biedt 93 procent bescherming tegen UV-stralen, SPF 50 95 procent. Wat is die twee procent nou?



Nou, een heleboel kennelijk, zeker als je het over jaren optelt. Maar zo waarschuwde een dermatoloog ons al eens: een veel overtuigendere reden om SPF 50 te smeren is dat we vaak niet genoeg smeren (zie punt drie). Liever iets te weinig SPF 50 dan iets te weinig SPF 30 is dan een goed devies.

Nog in de markt voor een goede SPF die je niet als glimmende, vettige mess de deur uit laat gaan? Drie van de meest gelauwerde opties van dit moment zijn de Anthelios UVMune van La Roche Posay, de Advanced Sun Protection Daily Dagcrème van Paula’s Choice en de Koreaanse Beauty of Joseon Relief Sun.

Doe er je voordeel mee.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Beauty
  • Getty Images