Pro-aging expert Wies Verbeek gaat voor elke Nouveau met een deskundige in gesprek over hoe je een beetje leuk ouder kunt worden.
Ditmaal: cosmetisch dermatoloog dr. Aleida Dijkstra over ouderdomsvlekken. Erg? Nee. Maar ze ontsieren de huid wel. Gelukkig valt er van alles tegen te doen.
Even leek het of ik de dans ontsprong en gevrijwaard bleef van de zogenoemde ‘agespots’. Maar nee, ook ik moet eraan geloven. Ik heb ze aan de zijkant van mijn gezicht, op mijn handen en op mijn benen.
Waar komen die vlekjes toch vandaan en, nog belangrijker: wat kunnen we ertegen doen? Ik praat erover met dr. Aleida Dijkstra, cosmetisch dermatoloog, gespecialiseerd in pigmentvlekken en huidverbetering.
Dijkstra: ‘Ouderdomsvlekken, ook wel Lentigo Solaris of -vanwege de kleur - levervlekken genoemd, ontstaan door ophoping van pigment.
Als we jong zijn en blootgesteld worden aan de zon, maakt het lichaam pigment aan om ons te beschermen tegen verbranding. Als we ouder worden, raakt dat proces wat verstoord en wordt het pigment niet meer zo mooi verdeeld, maar stapelt het zich op sommige plekken op. We spreken dan van hyperpigmentatie.
Ouderdomsvlekken zijn pigmentvlekken, maar pigmentvlekken hoeven geen ouderdomsvlekken te zijn. Sproetjes en moedervlekken zijn ook pigmentvlekken, maar die hebben niks met ouder worden te maken.’
Hoe komt het dat de een meer last heeft van ouderdomsvlekken dan de ander?
‘Dat heeft vooral te maken met blootstelling aan de zon. Veel vrouwen die geboren zijn in de jaren zestig en zeventig hebben vroeger veel onbeschermd in de zon gelegen. Bruin worden was het helemaal. Pigmentvlekken zijn een optelsom van al dat teveel aan UV-straling. De vorming begint dus al vroeg.
Heb je jezelf niet veel blootgesteld aan de zon, dan is de kans groot dat je nauwelijks pigmentvlekken hebt. Maar erfelijkheid, je persoonlijke herstelmechanisme en andere factoren kunnen ook een rol spelen. Zo kan een niet goed werkende bijnier ook invloed hebben op de vorming van pigment.’
Er zijn crèmes waarvan gezegd wordt dat ze pigmentvlekken lichter maken of vlekken doen verdwijnen. Kan dat?
‘Nee, eigenlijk niet. Puur Vitamine A-zuur – op recept verkrijgbaar – en pure vitamine C, die beide voor celvernieuwing zorgen, doen wel iets, maar in lichte mate.
Met zogenoemde bleekmiddelen moet je uitkijken. Sommige ingrediënten kunnen irritaties geven en het tegenovergestelde bereiken.
Het beste wat je kunt doen is een goede sunblock gebruiken die beschermt tegen UV A-en UV B-stralen. Dat voorkomt dat de vlekken donkerder worden en dat er nieuwe bij komen. Ouderdomsvlekken kun je wel heel goed ‘wegpoetsen’ met cosmetische behandelingen.’
Welke cosmetische behandeling werkt het best?
‘Met behandelingen als microdermabrasie, peelings en microneedling kun je wel iets bereiken, maar verreweg het beste werkt IPL (Intense Pulsed Light, red.) ook wel flitslamp genoemd.
Het is een methode die vergelijkbaar is met laser, maar bij IPL wordt er gebruik gemaakt van meerdere soorten licht. Laserlicht is licht van één golflengte, het licht wordt gebundeld door één laserstraal en werkt daardoor net iets minder goed tegen deze vlekjes dan IPL.
Er bestaan echter ook pigmentlasers, ook wel SNIP-lasers genoemd, waarbij speciaal licht wordt gebruikt dat door pigment wordt opgenomen. Dit is ook een goede methode om korte metten te maken met het pigment.
Zelf werk ik het liefst met IPL. Meestal zijn twee à drie behandelingen voldoende. Voor de donkere huid met pigmentvlekken zijn niet alle IPL apparaten geschikt. De BBL (een afkorting van Broad Band Light, red), een apparaat dat ook berust op IPL-technologie, is wel geschikt voor de donkere huid.
Pigmentvlekken zorgen vaak eerder voor een ouder uiterlijk dan rimpels. Na het weghalen van pigmentvlekken zien mensen er dus al gauw een paar jaar jonger uit, mede doordat IPL ook de structuur van de huid verbetert.’
Ik heb eens een paar IPL-behandelingen laten doen. behandelingen De pigmentvlekken verdwenen inderdaad maar na verloop van tijd kwamen ze op dezelfde plek weer terug.
‘Dan denk ik dat je te maken hebt met ouderdomswratten. Meestal zijn die wat ruwer en wratachtig maar kunnen ook vlak zijn en lijken op ouderdomsvlekken. Ook mensen die niet of nauwelijks in de zon komen, kunnen deze plekken hebben.
Het zijn kleine huidafwijkingen, goedaardige tumoren, die je gemakkelijk weg kunt laten halen door ze met een wattenstaafje met stikstof aan te stippen. Het plekje bevriest en verdwijnt vervolgens. De huisarts kan dit ook doen.’
Hoe kun je pigmentvlekken het best camoufleren?
‘Met een bb-crème, foundation of sunblock met een tintje kun je pigmentvlekken al iets lichter maken, maar vaak blijf je ze toch nog iets zien. Je voorkomt dat door er eerst roze concealer op te doen. Breng vervolgens een iets dikkere laag foundation of een camouflagecrème aan op het plekje.’
Nóg meer vlekken
Naast de lentigo solaris en de ouderdomswratten bestaan er nog twee andere soorten ouderdomsvlekken:
Bloedblaartjes of ‘ruby spots’
Deze ouderdomsvlekken zijn niet bruin, maar rood of paars van kleur. Ze staan ook bekend als bloedblaartjes en zijn geheel onschuldig. Ze kunnen met een vaatlaser weggehaald worden.
Witte ouderdomsvlekken
Dit zijn witte ronde vlekjes van ongeveer 3 tot 8 mm die voornamelijk op armen, benen en op aan zon blootgestelde delen voorkomen. Weghalen kan niet, maar met een zelfbruinende crème kun je ze wel wat camoufleren.
Even opletten
Ouderdomsvlekken zijn onschuldig en zullen later nooit kwaadaardig worden. Maar er bestaan twee soorten huidkankers die op ouderdomsvlekken kunnen lijken.
1 LENTIGO MALIGNA
Deze vorm van huidkanker lijkt op de gewone ouderdomsvlekken, maar is vaak wisselend donkerbruin tot zwart gekleurd en niet mooi rond of ovaal zoals een gewone levervlek. Een lentigo maligna komt voornamelijk voor bij witte mensen boven de 70 jaar die een zonbeschadigde huid hebben en kan uitgroeien tot een melanoom
2 MELANOOM
Melanomen worden regelmatig aangezien voor een ouderdomsvlek, omdat ze in het begin vaak klein en vlak zijn. Maar uiteindelijk hebben ze toch een heel andere structuur en kleur dan een ouderdomsvlek. Ze kunnen grijs, blauw, bruinen zwart worden. Bovendien is een melanoom asymmetrisch van vorm en kan die soms grotere afmetingen aannemen tot wel enkele centimeters. Goed in de gaten houden dus.
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in
- Getty Images